Pasme

10 pasem psov, ki naj bi imele najmanj težav z zdravjem

foto: adobestock

Pasme psov izbiramo tudi glede na to, kako dolgo življenje psa lahko pričakujemo, in kako zdrav bo pes.

Težav z zdravjem si pri svojem družinskem članu nihče ne želi in nekatere pasme so bolj nagnjene k genetsko pogojenim boleznim kot druge.

Seveda je vsak pes individualen in ni nobene garancije, da predstavnik določene pasme ne bo zbolel. A ameriški Kennel Club je pripravil seznam pasem, ki naj bi imele najmanj težav z zdravjem.

Promocijsko sporočilo

1. Avstralski govedar

foto: adobestock

Ta pasma pri nas ni zelo pogosta, a možno je, da je to najbolj zdrava pasma vseh časov. Avstralski govedarji so znani tako po dolgem življenju kot po tem, da ostanejo »fit« v pozna leta.

2. Pudelj

foto: adobestock

Pudlji znajo dočakati lepo starost, tudi na svoja starejša leta pa ohranjati dobro zdravje – težave imajo ‘le’ s sklepi in očmi.

3. Havanec

foto: adobestock

Havanci imajo, kot vse majhne pasme, več možnosti za razvoj bolezni jeter in ledvic. A sicer se pričakuje, da bodo psi te pasme zdravi večino svojega življenja.

4. Nemški pinč

foto: adobestock

Pasma ni znana po specifičnih zdravstvenih težavah, razen običajnih težav vseh pasem, kot so slabši vid in kolki v zrelih letih. Redna vadba in pravilna nega vodita v dolgo zdravo življenje nemškega pinča.

5. Beagle

foto: adobestock

Tudi beagli so večinoma zdravi do poznih let, ko jim začno nagajati kolki in oči.

6. Hrt

foto: adobestock

Hiter, lenoben in zdrav naj bi bile tri glavne karakteristike hrtov. Večji predstavniki pasme imajo večjo verjetnost razvoja mišično skeletnih obolenj, a na splošno so hrti v dobri kondiciji.

7. Border Collie

foto: adobestock

Border Collieji so trpeli zaradi več genetskih težav, a z dobro vzrejo (in od dobrega rejca) so izločili mnoge. Zdaj so mejni ovčarji eni bolj zdravih pasem psov, še vedno pa so nagnjen k gluhosti in epilepsiji.

8. Čivava

foto: adobestock

Najmanjša pasma na svetu je tudi ena najbolj zdravih, pravi ameriški Kennel Club. Starejši psi imajo lahko težave z očmi in srcem, sicer pa imajo malo težav, ki bi bile specifične za pasmo.

9. Airedalec

foto: adobestock

Airedale oz Bingley oz. Waterside terier je pasma, ki ima zelo malo težav z zdravjem, največkrat pa je razlog za smrt teh psov rak.

10. Haski

foto: adobestock

Sibirski haski je vzrejen za težke razmere in ima dobro zdravje – nekateri posamezni psi pa lahko razvijejo težave s kolki že zelo zgodaj v življenju.


Preberite tudi: 10 pasem psov, pri katerih je velika verjetnost, da zbolijo

error: Kopiranje teksta ni mogoče.