Pasme

12 pasem psov, ki naj bi bile najbolj lenobne – profesionalni zaspanci!

foto: adobestock

Si želite psa, ki mu bolj kot dolgi sprehodi diši crkljanje na kavču? To so pasme, ki naj bi bile bolj lenobne in psi teh pasem naj bi z veseljem z vami popoldne odležali na sedežni …

Če imate psa, ki potrebuje veliko gibanja in aktivnost, vas to lahko motivira k več gibanja, a če niste pripravljeni na spremembo bolj sedečega življenjskega sloga, je bolje, da izberete bolj lenobnega psa, ki mu zadostujejo običajno sprehodi, sicer pa mu prija poležavati doma.

Nekatere pasme so bile vzrejene prav v ta namen, kot npr. Cavalier King Charles španjel, druge, kot npr. doga, pa so bile vzrejene za velikost in njihova anatomija ne podpira veliko gibanja, pravijo strokovnjaki veterine. Nekatere pasme so bile zaradi vzrejene do te mere, da jim gibanje povzroča težave z dihanjem – to so predvsem t.i. kratkogobčne pasme, kot sta obe pasmi buldoga.

Promocijsko sporočilo

Seveda pa pasma ne pomeni vsega – vsak pes je unikat in nekateri so po naravi bolj mirni, drugi bolj živahni. Ob tem se je treba tudi zavedati, da vsak pes potrebuje gibanje in tudi mentalno zaposlitev.

To naj bi bile najbolj lenobne pasme psov:

1. Shih Tzu

foto: adobestock

Kitajska pasma, ki je bila namenjena kot darilo menihov kraljevi družini. Potrebovali naj bi izhode le za stranišče, sicer pa se, ko ne spijo, z veseljem prepuščajo božanju, čohanju in crkljanju.

2. Cavalier King Charles španjel

foto: adobestock

Umirjena pasma, ki je bila prvotno namenjena za v naročje in večino časa lahko preživi sede ali leže ob občudovanju svojih ljudi.

3. Čivava

foto: adobestock

Tudi čivave so čisto zadovoljne s tem, da imajo družbo svojih ljudi. Sicer niso lene, ampak tako majhne, da morajo narediti 10 korakov za en naš korak, zato je sprehod kaj hitro zelo dolg in se, sicer energične, zlahka utrudijo prej kot lastniki.

4. Baset

foto: adobestock

Pasmo so vzredili z mislijo na lov kraljeve družine v Franciji in je tako izjemna za sledenje. A kratke noge in podaljšan trup basetom otežujejo tek in celo dolgo hojo. Seveda tudi ti psi potrebujejo gibanje za zdravje, sploh ker so nagnjeni k debelosti, a niso med bolj aktivnimi.

5. Hrt

foto: adobestock

Hrti so še ena lovska pasma psov, ki pa je skoraj šokantno lenobna. Videz vara, bi lahko rekli, saj odrasel hrt lahko spi tudi do 18 ur na dan. Sicer so res da najhitrejši psi, a niso za dolge proge.

6. Kitajski goli pes

foto: adobestock

Ta pasma psov je izredno agilna, po videzu atletska, a kot pravijo strokovnjaki, ni motivirana za tekanje zunaj skupaj z drugimi psi.

7. Doga

foto: adobestock

Doga je ena največjih pasem psov na svetu, in ravno zaradi hitre rasti in velikosti lahko dogam preveč gibanja povzroči težave s sklepi in kostmi.

8. Čov čov

foto: adobestock

»Živ plišasti medvedek« ima posebno obliko zadnjih nog in debel kožuh, zaradi česar je lahko njegovo gibanje oteženo. Pasma se je razvila v predano, tiho in zadržano po naravi. Velikokrat jo primerjajo celo z mačkami.

9. Japonski čin (španjel)

foto: adobestock

Pasma psov, ki menda ne mara ne dolgih ne kratkih sprehodov. Dremuckanje jim je najljubša oblika gibanja, sicer pa zadostuje sprehajanje po hiši ali dvorišču.

10. Bernardinec

foto: adobestock

Bernardinca si predstavljamo, kako teče po zasneženih hribih, a menda so pravi zaspanci, ki vas čuvajo tako, da z lajanjem opozorijo na nevarnost, nato pa gredo nazaj spat.

11. Pirenejski planinski pes

foto: adobestock

Še ena pasma, ki je bila vzrejena za čuvanje drobnice, a po opozorilnem laježu se od nje ne pričakuje veliko akcije. Zadovoljni so, da ležijo in opazujejo.

12. Novofundlandec

foto: adobestock

Še en velikan, ki ni zelo aktiven. Lahko cel dan plava, lahko pa se tudi cel dan »valja« po kavču. Zaradi velikosti in kožuha imajo novofundlandci več »dela« z uravnavanjem telesne temperature, zato potrebujejo več počitka.

Preberite tudi 10 pasem psov, ki naj bi bile primerne za začetnike.

10 pasem psov, ki naj ne bi bile primerne za začetnike

error: Kopiranje teksta ni mogoče.