Pasme

“Kravželjni”: Teh 10 pasem psov ima najbolj skodrano dlako!

foto: adobestock
Psi s kodrasto dlako so posebnega videza. Seveda je najbolj znan predstavnih skodranih pasem koder, a poiskali smo še nekatere druge pasme, ki so popularne tudi zaradi ‘skravžljanosti’.

Pasme, ki imajo skodrano dlako, so vseh velikosti in zelo različne. Smo še kakšno pomembno skodrano pasmo izpustili?

1. Pudelj

Pudelj oz. koder je dobro poznana pasma, ki ima, kakopak, kožušček poln kodrov. Znana je tudi kot inteligentna, elegantna pasma, nežna kot jagenjček, med drugim pa so pudlji odlični plavalci! Primerni so tudi za alergike, zahtevajo pa njihovi kodri posebno nego in redno striženje.

2. Bedlingtonski terier

Ti terierji so igrivi in naj bi bili tudi nezahtevni. Potrebujejo le nekaj gibanja in ljubezen pa so zadovoljni. Njihovi kodri jim dajejo videz ovčke, a pod njimi je pogumno srce!

3. Kodrasti prinašalec

Tudi ta pasma ima svoje kodre v imenu, drugi del imena pa izhaja iz tega, da so po svojem obnašanju ti prinašalci odlični družinski psi – so zvesti, igrivi in prijateljski.

4. Pumi

Pumi pasma je pasja različica puhaste igrače – vsaj po videzu. Sicer so to psi, ki ljubijo naravo, imajo ogromno energije in potrebujejo veliko sprehodov in igre. So pa odlični tudi za družine z otroki. Zanimivo je, da z dlako naj ne bi bilo pretiranega dela – pa tudi to, da imajo mladički lahko ravno, skodra pa se, ko pumi odrašča.

5. Bišon

Bišon je še ena od bolj znanih kodrastih pasem. Ti psi so polni energije, zelo radi so s svojo družino – pogosto trpijo, če so predolgo sami.

6. Bolonjec

Bolonjec je sorodna pasma bišonu, ki pa nima močnih kratkih kodrov, temveč srednje dolgo valovito dlako. Idealno je, da ga češemo vsak dan.

7. Portugalski vodni pes

Športnik med kodrastimi pasmami, ki je bil vzrejen za pomoč ribičem in reševanje mornarjev – še danes je pasma popularna za športna tekmovanja, npr. iz agilitija. Dlaka jim minimalno izpada, potrebuje pa redno nego.

8. Kerry Blue terier

Kodrasta dlaka modro sive barve je najbolj poznana značilnost pasme. Dlaka je mehka, gosta in urejena, tako da Kerry Blue terier ni tipičen predstavnik ‘kravželjnov’. Da je taka, kot mora biti, potrebuje vsakodnevno nego in redno striženje.

9. Airedalski terier

Največji med terierji ima zelo posebno dlako s kodri, ki potrebuje manj nege kot večina skodranih pasem – manj česanja in manj pogosto striženje.

10. Barbet

Barbet ali francoski vodni pes je manj znana pasma, pri kateri običajno puščajo srednje dolgo dlako, ki pada v kodrih, ki so gosti in kot volna, zaradi česar je zelo zahtevna za vzdrževanje in nego, da ne pride do vozlov.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.