Pogovor Življenje s psom

Ta družina ima doma več kot 30 živali – večino rešenih: Otroke učijo odgovornosti in sočutja

Foto: arhiv družine

Družina iz Vipave ima doma pravi mali živalski vrt, skoraj vse živali, ki so pri njih deležne brezpogojne ljubezni in oskrbe so rešenčki.

Z Nino Jelerčič Čufer smo se pogovarjali o rešenih živalih, kako pridejo do njih in kaj vse s skrbjo za živali v času odraščanja pridobijo otroci.

Kdaj in kako se je začela vaša zgodba z reševanjem živali?

Oba z možem sva že v mladosti reševala različne živali, od zavrženih muc, do poškodovanih ptičkov, ježev … tako, da sva se našla ravno prava dva. Naš prvi družinski kuža sicer ni rešen, potem vsi ostali pa so. Prav tako mucke, bradata agama in dnevni gekon sta iskala nov dom zaradi pomanjkanja časa prejšnjih lastnikov, morski prašički so bili odveč na lokalni turistični kmetiji, tako da nekako so vse živali rešene. Prav tako so ostale živali vzete v skrb od ljudi, ki rešujejo živali.

Rešujete tudi hrte iz Španije?

Trenutno so štirje naši rešenci iz Španije, imeli pa smo še dva, ki sta nas žal zaradi hude bolezni že zapustila. Na začetku smo imeli tri španske hrte, dva andaluzijska podenca in angleškega pointerja, vse iz španskega zavetišča.

Foto: arhiv družine

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo za posvojitev hrtov iz Španije?

Preden smo se odločili za hrta iz Španije, smo naredili kar obširno ”raziskavo”, se pogovarjali z drugimi posvojitelji, se doma pogovarjali, in nekako vedeli, v kaj se spuščamo. To ni pes, ki pride in miga z repom, ampak pes, ki potrebuje čas, ljubezen in predvsem potrpljenje. Prva posvojenka je bila galgica Benjamina, ki nas je vse očarala in prav zaradi nje smo potem zgodbo s posvajanjem ”špancev” tudi nadaljevali.

Vsi, ki se odločajo za hrta, naj predvsem naredijo raziskavo delovanja društva, preko katerega bi posvojili, da bodo imeli ustrezno pomoč s strani društva tudi po posvojitvi.

Koliko živali ste že rešili?

Pri nas je našlo v teh letih stalni dom šest posvojenčkov iz Španije, imeli pa smo tudi kar nekaj galgov v začasnem domu. Vse skupaj nekje 15 pasjih dušic.

Če govorimo pa o drugih živalih, pa smo rešili kar nekaj mačjih dudarjev, ježa, raznih divjih ptic, in še kakšna žival bi se našla. Trenutno pri nas v terariju prezimuje tudi slepec, ki smo ga našli zmrznjenega in ga bomo, ko se otopli, spustili na prosto.

Koliko in katere živali imate trenutno doma?

Doma imamo veliko živali, pravi mali živalski vrt. Imamo 11 muc, osem psov, štiri kunce, tri kopenske želve, tri morske prašičke, dve podvodni žabi, dva kakarikija (papige). kačo, bradato agamo in dnevnega gekona.

Vse živali, ki jih rešite, ostanejo z vami, ali jim poiščete nov dom?

Velika večina živali ostane pri nas, saj se v času, ko so pri nas na njih navežemo. Prav tako jim težko najdemo dom, kjer bi se zanje primerno poskrbelo. Oddali smo nekaj mačjih mladičkov, ljudem s katerimi imamo še vedno stike in nam pošiljajo fotografije muc. Divje živali spustimo v naravo, ko se pozdravijo oziroma pride do primernega letnega časa zanje. Pse začasnike, pa smo potem oddali naprej preko društva.

Foto: arhiv družine

Kako pri skrbi za živali pomagajo vaši otroci?

Vsi trije otroci (stari 14, 11 in 7) že od malih nog odraščajo z živalmi vseh vrst in so pri skrbi zanje vpleteni v vse dejavnosti. Starejša hčerka je lastnica 2 psov, za katera v celoti sama poskrbi, od sprehodov, do obiskov veterinarja, kopanja, čiščenja. Prav tako pa sta v vse vpletena tudi mlajša dva, seveda vsak po svojih zmožnostih. Delajo pa vse, od hranjenja, sprehodov, čiščenja terarijev, kletk in vse, kar spada k skrbi za različne živali. Najmlajši sin skrbi za plazilce, srednja hči pa najraje skrbi za mucke in svoji papigi.

Kaj se po vašem mnenju od živali naučijo otroci?

Predvsem odgovornosti in sočutja. Koristno pa je tudi preživljanje skupnega prostega časa v naravi, na sprehodih in proč od zaslonov.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.