Prehrana Promo

Vodič po hrani: Ali hranite vašega psa s pravo hrano?

Kvalitetna prehrana psov je eden ključnih dejavnikov za ohranjanje njihovega zdravja, dobrega počutja in lepega izgleda.

Na tržišču je danes poplava različne hrane za pse, zato se lastniki psov težko odločimo, katera je tista najboljša za našega psa. Izbiramo lahko med briketi, hladno stiskanimi peleti, mokro hrano za pse, surovo hrano za pse, polvlažno hrano …

Da je možnost izbire še večja, obstaja na trgu ogromno različnih znamk hrane za hišne ljubljenčke. Dejstvo je, da ni hrane, za katero bi lahko rekli, da je najboljša za vse pse, kajti imamo različne pasme psov, pse z različnimi potrebami, ter s pse z različnimi težavami (intolerance in alergije…). Vedno pa naj nam bo v pomoč pri izbiri hrane za našega psa deklaracija. Pomembna je količina beljakovin, delež ogljikovih hidratov v hrani, delež mesa, kakovost mesa, delež žit , dodatki…

Kvalitetna hrana za pse je na voljo v spletni trgovini pasjahrana.net.

Suha hrana za pse

Na trgu najdemo dve obliki suhe hrane za pse. Eno so briketi in drugo so peleti. Skupna jim je samo ta lastnost, da so oboji suha hrana, v vseh ostalih lastnostih pa se močno razlikujejo.

Briketi so ekstrudirani, kar pomeni, da se jih obdeluje pri višjih temperaturah približno 20 min, s tem se določene snovi v hrani lahko uničijo.

Briketi za pse

Pri peletih pa gre za drugačen postopek proizvodnje in sicer gre za hladno stiskanje pri nižjih temperaturah in krajši čas. Zato so peleti lažje prebavljivi in manj obremenjujejo prebavnega trakta. Pelete se priporoča predvsem za občutljive pse in pse, ki so nagnjeni k zasukom želodca (velike pasme psov), saj manj obremenjujejo prebavila in se v želodcu ne napihujejo.

Peleti za pse – razlika je očitna.

Kvalitetnejše znamke suhe hrane za pse so Acana, Orijen, Monge, Arden Grange, N&D, Brit, Fish4Dogs, Lily`s Kitchen, Dr.Clauders, Royal Canin… Hladno stiskana hrana Forthglade, Kivo, Prins, Alphaspirit.

Mokra hrana za pse

Mokra hrana za pse je hrana, ki vsebuje visok delež vlage. Mokro hrano lahko psom hranimo v kombinaciji s suho hrano ali pa kot samostojni obrok. Zelo priporočljivo jo je hraniti psom, ki zaužijejo premalo tekočine, saj na tak način vnesemo v telo zadostno količino vode.

Slabost pri hranjenju psov z mokro hrano je hitrejše nabiranje zobnih oblog in kasneje nastanek zobnega kamna. To še posebej velja za pse majhnih pasem, ki so bolj nagnjeni k nalaganju zobnih oblog. To sicer lahko enostavno preprečimo z rednim vsakodnevnim ščetkanjem zob.

Kvalitetna znamke mokre hrane za pse so Monge, Happy Dog, Brit, Forthglade, Natures Menu, Lily`s Kitchen, Platinum, Royal Canin

Polvlažna hrana za pse

Polvlažna hrana za pse je hrana, ki je po strukturi med suho in mokro hrano. Gre za hrano, ki je proizvedena z nežnim kuhanjem v lastnem soku brez dodane vode. Na tak način v hrani ohranimo vse naravno prisotne sestavine. Primer take hrane je hrana Platinum. Gre za vrhunsko hrano za pse, ki se od ostalih vrst hrane razlikuje po tem, da v želodcu ne nabrekne, se hitro prebavi, ima odlično absorpcijo. Zaradi naravne sestave je intoleranca nanjo zelo zelo redka.

Kako vemo, da določena hrana ustreza mojemu psu?

Da bi lahko ocenili, ali določena hrana ustreza našemu psu, jo moramo hraniti vsaj 1 do 2 tedna.

Pri menjavi hrane je vedno pomembno, da naredimo postopen prehod. To pomeni, da novo hrano postopoma dodajamo hrani s katero smo psa hranili pred tem.

Zakaj je to pomembno?

Prebavila in črevesna mikroflora se morajo prilagoditi novi sestavi hrane. Če bi ta prehod bil prehiter, bi lahko le to pri psu povzročilo prebavne težave (mehko, kašasto blato ali celo drisko..) in bi tako napačno ocenili ustreznost hrane. Torej, ko popolnoma preidemo na novo hrano, moramo na njej vztrajati vsaj 1 do 2 tedna, da lahko ocenimo ali je hrana ustrezna ali ne.

Kako torej vemo ali hrana ustreza našemu psu?

Najboljši pokazatelj je zagotovo pasji iztrebek. Čvrst kakec je pokazatelj učinkovite prebave! Pasji kakec mora biti čvrst, ne sme biti pretrd in ne preveč mehak (kašast ali v obliki driske), prav tako je pomemben tudi vonj iztrebka, ki ne sme biti premočan. Iztrebek z zelo močnim vonjem in spremenjene konsistence nakazuje na prebavne težave – porušeno ravnovesje mikroflore v črevesju. Tudi količina iztrebka je pomembna, ta mora biti relativno majhna.

Berite deklaracije na hrani!

Za ugotavljanje kakovosti hrane za pse je ključnega pomena branje deklaracij. Deklaracije na katerih točno piše katera vrsta mesa je v hrani, vrsta sadja, zelenjave, katera žita vsebuje hrana je tako imenovana deklaracija odprtega tipa. Pomemben je delež mesa v hrani in kakšno meso vsebuje (ali je to sveže ali dehidrirano meso). Sestavina, ki jo najdemo na deklaraciji na prvem mestu, je v hrani vedno zastopana v največji količini!

Izogibajmo se hrani, ki vsebuje stranske živalske in rastlinske produkte, prav tako visok delež žit z visokim glikemičnim indeksom (koruza, pšenica…). Poleg sestave na deklaraciji najdemo tudi razdelek analitska sestava, kjer lahko razberemo količino beljakovin, ogljikovih hidratov… Kvalitetna hrana ima visok delež beljakovin.

Dodatki v hrani

Za ocenjevanje kakovosti hrane je izredno pomemben razdelek dodatki, kjer so navedeni vse snovi, ki so dodane hrani (sintetični vitamini, barvila itd.). Manj kot hrana vsebuje teh sintetičnih dodatkov, boljša je oz. najboljša je tista, ki ne vsebuje nobenih sintetičnih dodatkov. Take hrane so popolnoma naravne in vsebujejo vse naravne prisotne vitamine in minerale in tako umetnih dodatkov ne potrebujejo.

Hranjenje glede na različna življenjska obdobja psov

Pri izbiri ustrezne hrane, je zelo pomembno tudi, da izberemo hrano, ki ustreza življenjskemu obdobju oz. specifičnim potrebam našega psa. Torej, če imamo mladička, bomo izbrali hrano za mladičke, če imamo odraslega psa, bomo izbrali hrano za odrasle pse in če imamo starejšega psa, bomo izbrali hrano za starejše pse.

Zakaj je to pomembno?

Zato, ker imajo tudi psi v različnih obdobjih svojega življenja različne potrebe po različnih snoveh, tako je hrana za mladičke energetsko bogatejša, z večjo vsebnostjo vitaminov in mineralov, saj potrebujejo večje količine teh snovi za normalno in pravilno rast.

Na drugi strani pa starejši psi potrebujejo manj kalorično hrano in hrano z več vlakninami.

Pri psih v odrasli dobi prav tako moramo biti pozorni na njihove specifične potrebe, npr. zelo aktivni ali delovni psi, potrebujejo energetsko bogatejšo hrano, saj so zelo aktivni in zato potrebujejo tudi večji vnos energije, npr. psi s prekomerno telesno težo potrebujejo tako imenovane light hrane, hrane z manjšim deležem energije, občutljivi ali alergični psi potrebujejo hrano z omejenimi količinami sestavin (monoproteinske hrane, hrane brez žit, veterinarske diete…).

V naši spletni trgovini vam ponujamo široko ponudbo kvalitetne hrane za pse, na voljo pa sva vam tudi dve veterinarki, ki vam bova vedno z veseljem svetovali pri izbiri najustreznejše hrane za vašega psa.

Vsak pasji lastnik si zagotovo želi le najboljše za svojega psa. Kvalitetna prehrana je ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja našega psa.

Avtor prispevka Klara Krek, dr. vet. Med.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.