Zanimivo

15 dejstev, ki jih mora poznati vsak ljubitelj psov: Travme

foto: adobestock

Psi, naši zvesti spremljevalci, so neverjetno raznoliki in čudovito edinstveni.

Tokrat v seriji člankov raziskujemo nekatera zanimiva dejstva o psih, ki pa jih ne smemo obravnavati kot univerzalna pravila, saj so psi, tako kot ljudje, posamezniki z lastnimi osebnostmi in individualnimi značilnostmi.

Kljub temu nam bodo ta dejstva služila kot vodnik za boljše razumevanje teh čudovitih živali in gradnjo še trdnejše povezave z njimi.

Promocijsko sporočilo

Dejstvo št. 8: Psi lahko doživijo travme

Na spletu lahko najdemo veliko posnetkov, ki prikazujejo reševanje tako ali drugače zapostavljenih ali zlorabljenih psov. Ko jih rešijo, so psi ponovno veseli. Vse skupaj deluje kot čaroben proces, saj je prikazano, da pes za veselje potrebuje le veliko ljubezni.

Na žalost to ni vedno res. V 60. letih so izvedli desetletni (grozen) eksperiment, kjer so vzgojili generacije psov in jih obravnavali na različne načine – nekateri so bili v osamitvi, drugim so bili prepovedani stiki z ljudmi. Ti psi, pa tudi tisti, ki so doživeli slabo izkušnjo z drugim psom, so bili očitno travmatizirani. Obnašali so se najbolj nepredvidljivo in najmanj so bili nagnjeni k mahanju z repom.

Vsa dejstva najdete tukaj.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.