Zdravje & nega

Prva pomoč: Kako ukrepati, ko je v prometni nesreči udeležen pes?

foto: adobestock
April je mesec ozaveščanja o prvi pomoči hišnim ljubljenčkom in zato smo v uredništvu pripravili sklop objav, ki so vam lahko v pomoč.

V primeru, da je psa zbil avto, so lahko poškodbe hude in celo smrtne. Poškodbe pa pes dobi tudi, ko je v avtomobilu udeleženec nesreče.

Najpomembnejše je, da zavarujete območje nesreče, predvsem psa in sebe. Ostanete čim bolj mirni, počasi pristopite do psa in ga ogovarjajte v mirnem tonu. Psi, ki so prestrašeni ali v bolečini, lahko refleksno ugriznejo, tudi če so običajno prijazni. Če je mogoče, mu nadenite nagobčnik in ga pripnite na vrvico.

Ocenite njegovo stanje (dihanje, krvavitve, zlomi …). Pomembno je zavedanje, da tudi, če ne vidite očitnih ran, so lahko prisotne notranje krvavitve, ki so lahko smrtno nevarne.

Pokličite veterinarja, da ve, da ste na poti

Znaki notranjih krvavitev so otekanje trebuha, izkašljevanje ali bruhanje krvi, blede dlesni, šibkost ali šibek in hiter utrip. Vendar pa lahko ti simptomi kažejo tudi na druge zdravstvene težave, od katerih so mnoge enako resne. Če sumite na notranjo krvavitev, psa takoj odpeljite k veterinarju.

Poleg notranjih krvavitev so za psa nevarne tudi poškodbe hrbtenice, zlomljenih reber in drugih kosti, zato psa ne premikajte več, kot je nujno treba. Previdno ga položite na nosila, to storite tako, da eno roko položite čez prsni koš in drugo čez zadnji del. Pri večjih psih ga nežno potisnete na nosilo in ga pokrijete z odejo, da ostane topel. In ga takoj odpeljete k najbližjemu veterinarju.

Vir: BondVet


Preberite tudi: Pasja prva pomoč: Kako izvajati oživljanje psa do 14 kg?

Pasja prva pomoč: Kako izvajati oživljanje psa do 14 kg?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.