Zdravje & nega

Zakaj ima vse več psov alergije?

foto: adobestock
Veterinarka iz ZDA je za medije povedala svoja opažanja: vse več alergij pri psih.

Vsak dan ima namreč v svoji ambulanti pse, ki jih nekaj srbi – nekateri žvečijo svoje tačke, drugi se praskajo po trebuhu, tretji imajo pordele uhlje, četrti kožne izpuščaje … Vsem pa je, kot pravi, skupno to, da jim je izjemno neudobno zaradi alergije na dejavnike iz okolja.

»15 psov z alergijo na dan, termini polni za pol leta,« je dejala in se odločila povedati javnosti več o alergijah.

Atopični dermatitis oz. alergije na dejavnike iz okolja

V ZDA so iz bolnice za živali Banner poročali o kar 30 % porastu alergij pri psih. Vse več ambulant poroča, da je to najpogostejši vzrok za obisk veterinarja. Nekateri psi se spraskajo do gole kože, posebej pa so alergije na porastu spomladi.

Več o alergijah pri psih pa TUKAJ.

Nekatere pasme so bolj nagnjene k alergijam, gre pa pri psih, kot ugotavljajo, za alergijo na cvetni prah, ki prodre v telo skozi kožo – torej ni nujno, da ga pes vdihne.

Zakaj je alergij pri psih vse več?

Strokovnjaki pravijo, da je vse več psov, ki ima alergije, zaradi tega, ker se je s podnebnimi spremembami podaljšala sezona alergij – na vsak topel dan že sredi zime kaj zacveti in ni zares predaha med sezonami. Poleg tega toplejše zime dobro denejo rastlinam, ki so invazivne. Obenem se je povečala onesnaženost zraka.

Pa še na nekaj so opozorili: da so bili psi včasih bolj »umazani« – torej bolj izpostavljeni mikroorganizmom, blatu, bakterijam – in to je pomagalo zaščititi pse. Zdaj več psov živi v stanovanjih in nimajo toliko stika z zemljo, drugimi živalmi, zato hitreje pride do alergije na okoljske dejavnike.

Je pa dobro, da je danes na voljo precej boljše zdravljenje oz lajšanje simptomov alergij pri psih.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.