Nasveti Življenje s psom

5 nasvetov, kako poskrbeti za zdravje in zabavo psa v mrazu

Foto: adobestock

Sneg in mraz sta za pasje lastnike tako izziv kot priložnost za obilo zabave. Priznani pasji trener iz Velike Britanije je na spletu delil nekaj nasvetov za zdravo zimsko pasjo radost.

Zima je končno prišla tudi v naše kraje, z mrazom pa moramo za pse skrbeti malo drugače …

1. Več hrane

Seveda imajo psi kožuh, da jih ščiti pred mrazom, a toploto ohranjajo tudi z maščobnimi zalogami. Verjetno so že jeseni začeli jesti malo več, a tudi v mrzlih dneh potrebujejo več kalorij. To velja tudi za pse, ki živijo z nami na toplem.

Promocijsko sporočilo

2. Na sprehodu: led je lahko nevaren, a sol še bolj

Na štirih nogah je težje pasti na ledu kot na dveh, a ko pes zunaj hitro teče, po tleh pa drsi, lahko ravno tako pade in se poškoduje. Če opazite, da preveč »nori«, ga ustavite, svetujejo strokovnjaki.
Še bolj kot poledenele površine pa so za pse nevarne soljene. Mešanica je namreč lahko smrtno nevarna tudi za pse (za mačke pa še toliko bolj, tako zaradi velikosti in presnove kot zaradi dejstva, da si jo umijejo s tačk). Zato vedno umijmo tačke, ko pridemo s sprehoda – ali pa jih kar skopajmo. Če opazite povečano žejo, bruhanje ali apatičnost, pa takoj k veterinarju!

Foto: adobestock

3. Zabava in varnost na sprehodu

Če gremo na daljši sprehod, psa pred mrazom zaščitimo s plaščkom – tudi če je to pasma, ki ne potrebuje nujno dodatne zaščite. Ko se ogreje, ga lahko slečemo. Takrat se začnemo tudi z igrami zunaj, saj, ko je pes ogret, je manj možnosti za poškodbe. Ko se aktivna igra konča in se odpravimo nazaj, ga ponovno oblečemo.

4. Koliko snega poje pes

Če je priljubljena igra s psom metanje in lovljenje snežnih kep, bo pes nekaj snega zagotovo pojedel. Bodimo pozorni, da tega ni preveč, saj ima lahko zaradi tega prebavne težave.

5. Zmrznjena jezera so en velik »NE«

Preveč nevarno je, da bi psu pustili hoditi ali tekati po zmrznjenem jezeru. Preveč psov je tako že umrlo, ko je led počil, so padli v jezero, nato pa niso mogli več ven, prav tako pa je nevarno za lastnika, da ga poskuša rešiti.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.