Življenje s psom

Raziskave potrjujejo: Izguba domače živali je lahko tako težka kot izguba bližnjega

foto: adobestock
Če ste izgubili psa, veste, kako grozna in žalostna je izguba. Lastniki pravijo, da je najtežje pri skrbi za psa le eno – da odide prekmalu.

Družinski član, prijatelj, posebna vez – vse to je naš pes ali mačka. In izguba prinese globoko žalost. Lastniki mnogokrat potrebujejo dolgo časa za žalovanje, ljudje okoli njih, ki nimajo te izkušnje, pa tega ne razumejo. Včasih celo rečejo: »Saj je bil le pes«. Slišati to pa le še poglobi bolečino.

A ne le lastniki, tudi znanost pritrjuje, da ne le, da lahko izgubo živali primerjamo z izgubo bližnjega, temveč se je od nje celo težje pobrati.

Vez s psom je enako močna kot z bližnjimi

Kot pravi raziskava o človekovem obnašanju in evoluciji, so vezi, ki jih spletemo z našimi kosmatinci, zelo podobne vezem, ki jih stkemo z ljudmi. Naši možgani te vezi interpretirajo na isti način – telo pa ob tem proizvaja iste hormone. Ta kemični proces v telesu je razlog, da jih imamo za člane naše družine. In ko izgubimo psa, izgubimo bitje, s katerim smo močno, globoko povezani – ne le čustveno, temveč tudi telesno.

Žalovanje je enako težko

Žalovanje pa ni sprejeto enako – ni pogreba, ni tolažbe svojcev in prijateljev, ni razumevanja delodajalcev – z izjemo vseh tistih, ki že imajo tako izkušnjo. Okolica sicer nekako pričakuje, da »gremo naprej« kakor hitro se da. Mnogi predlagajo – drugega psa. A ta ne more nadomestiti ljubezni, ki ste jo prejemali od preminulega psa. Ne more kar tako zapolniti praznine, ki je nastala. Posebej izgubljeni se lahko počutimo, če je bil pes pred smrtjo bolan in smo vse svoje aktivnosti prilagodili skrbi za njega. Ta je zapolnjevala naše cele dneve. Kaj pa zdaj?

Mnogi v tem primeru poiščejo pomoč v terapiji, kar pa tudi ni najbolje sprejeto, češ, da zaradi živali pa to ni potrebno. Ampak je lahko potrebno ravno tako kot ob izgubi bližnjega. Na družabnih omrežjih so številne skupine v pomoč ob izgubi psa ali mačke – z več tisoč člani, ki jim je v tolažbo vsaj to, da jih nekdo razume.

Če zaključimo, kaj vse to pomeni?

Izguba psa ali mačke je boleča izkušnja. Dovolite si bolečino, žalost in žalovanje. In če vas kdo ne razume – mu pokažite ta članek. Znanstveno podprto dejstvo je, da je izguba živali lahko enako boleča kot izguba bližnjih.


Preberite tudi: Tudi psi imajo svojo poslednjo željo

Tudi psi imajo svojo poslednjo željo …

error: Kopiranje teksta ni mogoče.