Življenje s psom

Razlike med samci in samicami pri psih: Karakter samca (1. del)

foto: adobestock
Ko izbirate novega pasjega prijatelja, je veliko stvari, o katerih morate razmisliti, kot so npr. vedenje psa, njegova velikost, starost, potrebe po negi in raven aktivnosti. Kaj pa spol? Je spol psa nekaj, kar bi morali upoštevati preden sprejmete svojo odločitev?

Obstajajo določeni stereotipi in splošna mnenja o tem, kakšni so samci in kakšne samice, vendar ti ne držijo vedno, saj na obnašanje psa vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. sterilizacija in kastracija.

V seriji člankov bomo podrobneje predstavili razlike. Tokrat nekaj več o značilnostih karakterja samca.

Karakter samca

Nekastrirani samci imajo visoko raven testosterona, ki je povezan z določenimi težavnimi vedenji, ki jih pogosteje opazimo pri samcih. Testosteron seveda ni vedno negativna stvar, saj lahko igra vlogo tudi pri nekaterih njihovih bolj pozitivnih lastnostih.

Samci radi ‘tavajo’

Predniki psov so bili pogosto v gibanju. Še posebej samci, ki so v iskanju partnerjev in obrambe svojega teritorija morali premagovati dolge razdalje. Ta želja po raziskovanju je pogosto najbolj očitna pri nekastriranih psih in lahko privede tudi do nekaterih težav. Ti psi se namreč pogosteje izgubijo in zapletejo v pretepe z drugimi psi, kar posledično lahko privede do poškodb.

Nekastrirani psi so lahko bolj agresivni

Pri iskanju partnerja se morajo samci pogosto boriti z drugimi samci. Ta agresija se lahko prenese tudi na druga področja njihovega življenja, kot je npr. interakcija z ljudmi.

Skakanje je večja težava pri samcih

Skakanje pri psih ne nakazuje vedno spolnega akta. Pogosto gre le za način komuniciranja, pridobivanja pozornosti ali pa je to znak čustvenega vzburjenja. Kljub temu samci pogosteje skačejo kot samice. Skačejo na druge pse, ljudi in celo na predmete.

Teritorialna vedenja so pogostejša pri samcih

Samci imajo navado urinirati po predmetih v svojem okolju, saj s tem označijo svoj teritorij. Vsi ti postanki za uriniranje podaljšajo naše sprehode z njimi, toda gre za vedenje, ki ima evolucijsko osnovo.

Samci znajo biti bolj ljubeči?

Pogosto pravimo, da so samci bolj ljubeči od samic, vendar raziskave, ki bi to potrdila, ni. Pri tem je sicer zelo pomembna osebnost posameznega psa, vendar mnogi pasji skrbniki opažajo, da so njihovi samci bolj ljubeči in igrivi od samic.

Kaj na to temo pravi dr. vet med Jože Vidic, preberite TULE.

Samec ali samička?

error: Kopiranje teksta ni mogoče.