Življenje s psom

Zakaj imajo psi tako radi igrače, ki piskajo?

foto: adobestock
Vsi vemo, da psi obožujejo igrače – in da imajo ponavadi svojo najljubšo. Mnoge pa bega, zakaj imajo tako radi igrače, ki piskajo?

Igrače, ki piskajo, gredo ljudem slej ko prej malo na živce. Kako to, da se jih psi ne naveličajo, sploh ker imajo precej bolj oster sluh?

Strokovnjaki pojasnjujejo različne teorije. Prva je ta, da piskanje posnema zvok ulovljenega plena – in lov je za pse razburljiv. Seveda imajo polne skledice hrane, a vendar, instinkt je še vedno v njihovi krvi. Od tod tudi cefranje, trganje in stresanje igračk – do »smrti«. To teorijo podpira tudi različno obnašanje različnih pasem psov. Denimo, labradorec in Yorkie sta bila vzrejena za pomoč pri lovu in obožujeta piskajoče igrače. Samojed, sledni pes, pa ne kaže toliko zanimanja za piskanje.

Druga teorija je ta, da je piskanje odziv – zvočna nagrada, ki se zgodi, ko pes igračo stisne, ta pa sproži da možgani po telesu pošljejo hormon sreče, dopamin. Zaradi dobrega občutka želi pes to narediti znova in znova.

Lastniki lahko svojega psa razumemo, če spremljamo njegovo govorico telesa in seveda tudi različne glasove. Piskajoča igrača, ki jo pes prinese k vam in z njo piska, je zelo jasno povabilo k skupni igri, ki ga skoraj nihče ne more ignorirati. Torej, z igračo pes dobi našo pozornost.

Vaš pes ne mara piskajočih igrač?

Tudi to je možno – in nič hudega. Razen če se igrači prav umika in opazite, da tudi sicer ne mara ali se boji različnih zvokov. V tem primeru se pogovorite z veterinarjem, saj je lahko preobučtljivost na zvoke tudi zdravstvena težava.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.