11 pasem psov za čustveno oporo

15. septembra, 2021
Živali, ki prinašajo človeku čustveno oporo, najdemo v vsem živalskem kraljestvu, čeprav med njimi še posebej izstopajo psi.

Ko ljudje skrbijo za psa – pa naj gre za njegovo prehrano, česanje ali sprehod – , pogosto dobijo občutek smisla, hkrati pa svojo pozornost odvrnejo od stvari, ki jim povzročajo tesnobo ali so vir težav v duševnem zdravju. Psi so nenazadnje odlični poslušalci, ne da bi sočasno tudi ocenjevali ali sodili svojega človeškega prijatelja.

Med pasmami psov, ki jih največkrat najdemo med terapevtskimi psi in tistimi, ki človeku omogočijo največ čustvene opore, izstopa 11 pasem:

Kavalir kralja Karla:

Je izredno prisrčen kuža. Je vdan, nežen, vendar kljub svoji majhnosti in nežnemu videzu izredno pogumen. S svojimi prosečimi žametnimi očmi vas bo vedno znova razveseljeval, pomirjal in prepričeval, kako rad vas ima. To družabno, veseljaško bitje je ne samo izredno prijazno in zaupljivo, ampak tudi igrivo in radoživo.

Labradorec:

Je aktiven pes, dober plavalec in poln energije, hkrati pa izjemno prijazen, zato ga zlahka predstavimo novim ljudem, brez strahu pred morebitnim agresivnim vedenjem.

Corgi:

Je poslušen, ljubeč, prijazen, neustrašen, samozavesten, zelo zvest in zelo aktiven pes. Že njegova igra je največkrat razlog, da v ljudeh vzbudi veselje in nasmeh na obraz.

Pirenejski planinski pes:

Je ljubezniv, pogumen, poslušen in zvest. Je zelo predan družini, pozoren in nežen do vseh družinskih članov.

Pudelj:

Je ponosen, topel in prijazen pes, ki je visoko učljiv, poleg tega ga odlikujejo zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Je odličen družinski pes, a ne mara samote.

Nemška doga:

Je dostojanstven, prijazen, potrpežljiv in igriv pes, ki za srečo nujno potrebuje človeško bližino. Odlikuje ga umirjen, pogumen, zvest in zanesljiv karakter. Nemška doga se zelo naveže na človeka, zelo nerad je sam, zato ni primeren za družine, ki ga bodo puščale dolgo časa samega. Kljub svoji velikosti se nemška doga najbolje počuti na domačem kavču, v neposredni bližini svojega lastnika.

Maltežan:

Je verjetno najprijaznejši naročni pes. Je ljubeč, igriv, pozoren in dobrovoljen. To je majhen pes z velikim karakterjem in veliko energije. Znan je po izbruhih energije, ko kar naenkrat začne divjati in tekati v krogih.

Havanski bišon:

Je zelo igriv pes, ki pogosto išče vašo pozornost. Pogosto ga boste videli, kako izvaja trike, samo da bi dobil pozornost ljudi. To je odličen družinski pes, saj je dovolj majhen, da ga lahko imate v majhnem stanovanju, vendar ni tako razdražljiv in glasen kot ostali majhni psi. Svojemu lastniku sledi v vsak kotiček hiše. Vendar pa ni posesiven ali agresiven, ko se lastnik posveča komu drugemu.

Zlati prinašalec:

Je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes.

Yorkširski terier:

Zelo rad ima pozornost ljudi, še posebno se naveže na svojo družino in je odličen čuvaj, saj nikoli ne pozabi opozoriti na prihod tujca.

Mešanci:

Velikokrat združujejo najboljše iz različnih pasem psov, hkrati pa imajo velik potencial, da so lastniku neomajno vdani in ljubeči.