Aktualna številka

Tiskana številka: oktober/november 2018

V aktualni številki si preberite:

  • V središče smo tokrat postavili: Kako deluje pasji spomin? Zagotovo vsakega pasjega skrbnika še kako zanima, kako deluje pasji spomin. Psa ne moremo enostavno vprašati, česa se spomni in česa ne, zato je področje v celoti odvisno od raziskav, ki jih izvajajo po vsem svetu. Jasno je, da imajo psi asociativni spomin. Spomnijo se ljudi, krajev in izkušenj, temelječ na asociacijah, ki jih povezujejo z njimi. Po nekaterih raziskavah psi pozabijo dogodek v dveh minutah in naj tako ne bi imeli epizodičnega spomin (spomin na dogodke). A nedolgo nazaj je iz laboratorija v Budimpešti, ki proučuje kognitivne sposobnosti psov, prišla vest, da naj bi psi imeli tudi to vrsto spomina …
  • Obiskali smo Sabino Dermoto in njenega Barona, ki je njej pes vodnik, a v prvi vrsti prijatelj. Sabina nam je pripovedovala o tem, kako težko se je bilo odločiti za psa vodnika, toda kakšno svobodo je nato v njeno življenje prinesel Baron.
  • V rubriki Zdravje&Nega smo se tokrat posvetili vnetju sklepov. Ko ljubljenec z leti postaja vse bolj okoren, mnogo skrbnikov postane zaskrbljenih. Dejstvo pa je, da se takšna okorelost pojavlja pri velikem številu psov in mačk, ko ti zaidejo v zrela leta. Vnetje sklepov ali artritis je namreč zelo pogosto stanje, še posebno med psi srednjih in večjih pasem ter pri tistih s čezmerno telesno težo.
  • V rubriki Šolanje&šport kinologinja Urška Krivec piše o 10 najbolj pogostih napakah, ki jih delamo pasji skrbniki. Pišemo o pomanjkljivi socializaciji, o tem, da videz res ni vse, da mladiček ni premlad, …
  • Za pasmo meseca smo tokrat izbrali čudovitega, avtohtonega Kraškega ovčarja, ki mu pravijo tudi slovensko kinološko zlato. Med redkimi pasmami pa predstavljamo Boerboela – Južnoafriškega mastifa.
  • V prehrani tokrat o kosteh, ki naj bodo surove in mesnate.
  • Na izlet smo se podali na Malo planino.
  • Med pasjimi prijatelji je tokrat v reviji dobil prostor ptičji pajek.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.