Izšla je nova številka revije Moj pes avg/sep 23

2. avgusta, 2023
Blanka Markovič Kocen, urednica revije Moj pes

Vročina in predvsem vročinski valovi prinašajo veliko nevarnost za naše hišne ljubljenčke, in to predvsem velja za pse in muce. Le-ti v koži nimajo žlez znojnic, ki imajo pomembno vlogo pri uravnavanju temperaturnega stanja v organizmu. razen v šapicah.

Psi in tudi muce se hladijo izključno preko jezika, a tak sistem hlajenja organizma ni učinkovit pri višjih temperaturah. Kako se izogniti pregretju in kako ukrepati, če do slednjega vendarle pride, med drugim pišemo v aktualni temi pričujoče številke Mojega psa.

V Pasmi meseca tokrat predstavljamo hovawarta, učljivega in uravnovešenega, a tudi samostojnega, in ponosnega psa. Hoviji, kot tem psom ljubkovalno pravijo njihovi skrbniki, so vsestranski delovni, družinski psi in čuvaji, ki znajo vsako vodnikovo popustljivost obrniti v svojo korist, saj so izjemno inteligentni.

Z mačkami na dopust? Brez težav, trdi Mateja Pilih, skrbnica dveh mačjih velikank pasme maine coon, ki te nežne, neodvisne živali obožuje od nekdaj. Namenja jim dobršen del svojega prostega časa, s partnerjem ju vzameta tudi na počitnice, še posebej zanimivi pa so kolesarski izleti z muckama. Na krajših poteh sta v transporterju na zadnjem sedežu. Za daljše poti pa v avtomobil namestita kletko za srednje velike pse, kjer imata vsaka svoje ležišče in pridno prespita celotno pot ali opazujeta okolico.

Dog puller je pri nas razmeroma nova kinološka disciplina, ki se osredotoča na razvijanje fizičnih in mentalnih sposobnosti psov. Ta šport vključuje različne vaje, ki od psa zahtevajo spretnosti, kot so skakanje, tek in vlečenje, zaradi dostopnosti in raznolikosti je primeren za pse vseh pasem in starosti. V Sloveniji so možnosti treniranja discipline dog puller trenutno mogoče le pod Zavodom Can Active, ki ga vodi Ika Ivani.

V Tonetovi rubriki boste našli kopico uporabnih nasvetov, kako se izogniti neljubim nezgodam na potovanjih ali bivanju s psi po svetu oziroma, kako ravnati, če nas kaj neprijetnega vendarle doleti.