Aktualna številka

Jesenska številka revije Moj pes: volk ali ovce?

Kdo ne pozna filmom o Lassiju? O glavni zvezdi teh legendarnih filmov, dolgodlakem škotskem ovčarju, zvestem, vdanem, inteligentnem in nadvse občutljivem psu, preberite v novi številki Mojega psa. 

Število zveri v slovenskih gozdovih in njihovi napadi na rejne živali se iz leta v leto povečuje. Država pri pisanju zakonodaje, ki bi zaščitila rejce,  ne upošteva dovolj stroke, področje varovanja s pastirskimi psi, ki so se že davno izkazali kot zelo učinkoviti, pa je pri nas povsem zanemarjeno – sistemskega financiranja vzreje pastirskih psov in s tem nudenja podpore izkušenim vzrediteljem delovnih linij ni. Država bi po mnenju lovcev morala odločneje pristopiti k problematiki predvsem z odstrelom. Trenutno je volk, ki pokolje deset ovac, zaščiten, ovce pa ne.

Pred praznikom spomina na mrtve pišemo tudi o žalovanju za umrlimi pasjimi prijatelji. Naši sogovorniki so enotnega mnenja, da prihod novega kosmatinca v naš dom močno olajša bolečino, vendar moramo biti na to pripravljeni. Tone Hočevar, prvi urednik revije Moj pes v svoji rubriki opisuje izkušnje ob izgubi pasjih prijateljev in pravi: »Slovo je vedno težko, nov začetek vedno lep.« Trenutno edino uradno pokopališče za male živali v Sloveniji je v Mariboru – kako deluje, preberite v Mojem psu, kjer pišemo tudi o pasjih nagrobnikih, žalnem nakitu in spominkih.

Slepota ni smrtna obsodba psa, zahteva pa veliko prilagajanja in vaje, da svojemu ljubljenčku, ki ga je doletela delna ali popolna slepota, omogočimo čim bolj normalno življenje.

V Novi Gorici se je septembra odvilo svetovno prvenstvo šolanih psov. S 170 tekmovalci iz 39 držav smo podrli rekord tovrstnih tekmovanj!

Zima bo ravnokar potrkala na vrata, dnevi so vse krajši, temperature vse nižje. S primerno prilagojeno prehrano boste vašim ljubljencem zagotovili energijo in zdravje tudi v hladnih zimskih dneh.

Papige, prikupne, živahne, pisane pernate živali so vse bolj priljubljene med hišnimi ljubljenčki. O skrbi zanje, prehrani in negi, pa tudi o vzreji papig pišemo v rubriki Pasji prijatelji.

Potujoči brlog je poletje preživel v Alpah. Nastja, Rok in Šnofka so strnili vtise v zanimivi in slikoviti reportaži, naš mehiški prijatelj Rokec pa je spoznaval zvezno državo Chiuahua, po kateri se imenuje živahen mali kuža.

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.