Aktualno

FOTO: Dan otrok in hišnih živali – Kaj lahko naučijo otroke (in nas)?

foto: adobestock
V nekaterih državah po svetu 26. aprila obeležujejo dan otrok in hišnih ljubljenčkov.

Vez med človekom in živaljo je globoka in dragocena. Če ste odrasli s hišnim ljubljenčkom, veste, da ima vaš ljubljenček iz otroštva – vaš prvi ljubljenček – posebno mesto v vašem srcu. Zato dnevu tudi mi posvečamo posebno pozornost.

Pa tudi zato, ker so živali za otroke pomembne učiteljice, ne glede na to, ali gre za psa, mačko, papigo, hrčka, kačo, želvo ali katero drugo žival.

Kaj vse nas in naše otroke lahko naučijo naše živali?

Nežnosti

Pomembno je, da otroke naučite, naj bodo nežni, ko se dotikajo živali, saj se vsaka žival ne bo odzvala tako, kot se vaš ljubljenček doma.

Odgovornosti

S hišnimi ljubljenčki je veliko dela, kar je dobra priložnosti, da svoje starejše otroke naučite odgovornosti. Začnite tako, da otrok poskrbi, da je posoda za vodo vedno napolnjena s čisto vodo, vsakodnevnim krtačenjem dlake hišnega ljubljenčka ali celo igro prinašanja na dvorišču.

Lekcije o osebnem prostoru, mejah in spoštovanju

Ena pomembna lekcija, ki se je nauči vsak otrok, je spoštovanje osebnega prostora in meja drugih. Ko odraščamo, se bomo naučili deliti in spoštovati brate in sestre, prijatelje in sošolce. Spoznajo, da tako kot oni ne marajo, da jim nekdo jemlje igrače, je enako tudi pri mački ali psu. Nekateri psi, ne glede na to, kako dobro so izšolani, imajo nagon po renčanju ali ugrizu, ko čutijo, da je njihovo telo ali lastnina ogrožena. Vzpostavitev pravil za vašega otroka, kot je prepoved dotikanja, ko hišni ljubljenček jé ali se igra s svojo igračo, je lahko koristen način za osvajanje te lekcije.

Živali pomagajo pri čustvenem, socialnem in duševnem zdravju otrok

Hišni ljubljenčki so vedno tam, ko jih potrebujemo. S svojo brezpogojno ljubeznijo in zvestobo otrokom postanejo tolažba in veselje. To še posebej velja za otroke, ki se borijo z izražanjem svojih čustev, s težavami pri komuniciranju in avtistom.

Otrokom vzbujajo sočutje in ljubezen

Morda je najpomembnejša stvar, ki jo hišni ljubljenčki naučijo otroke, sočutje do živali in ljudi okoli njih. Ko se učijo skrbeti za svojega hišnega ljubljenčka, zaznavajo neverbalne znake. »Ali je moj pes lačen? Ali mora na stranišče?” Tako se učijo empatije in tega, kako se drugi počutijo.

Vir: PetCure Oncology

error: Kopiranje teksta ni mogoče.