Francozi ‘evropski prvaki’ v zapuščanju živali, predvsem poleti

11. avgusta, 2020
Poletje v Franciji, kjer ima vsako drugo gospodinjstvo domačo žival, poleg sonca in počitnic prinese tudi temno plat – številne zapuščene živali.

Francozi so, kot poroča BBC, ‘evropski šampioni’ v zapuščanju živali, kar se izrazi predvsem v poletnem času.

Dokaz te žalostne tradicije je v francoskih zavetiščih. Enega izmed njih vodi Betty Loizeau, ki je za BBC povedala, da imajo poleti največ novih živali, skrbniki pa, da imajo le redko pogum, da se prikažejo in oddajo svojo žival. Raje pokličejo in javijo, kje jo bodo pustili ali pa jo ponoči odložijo pred vrata. Razlogi, zakaj so to storili so največkrat: poletne počitnice, pričakujejo dojenčka, preselili se bodo ali pa imajo novega partnerja z alergijo.

Med 100.000 in 200.000 živali vsako leto zapustijo v Franciji, 60 % od tega v poletnem času. Številka pa iz leta v leto raste. Razlog? Pes je v napoto pri načrtovanju počitnic ali pa ljudje spoznajo, da pasji hotel ni poceni, tudi za bivanje denimo v hotelu je treba običajno za psa doplačati.

Tisti, ki ima pse rad, si želi njihove družbe in razmisli o primernem času za novega štirinožnega družinskega člana, živali ne more kar tako zapustiti. Težava je v tem, kot poudarjajo tudi francoski strokovnjaki, da je veliko nakupov psov modnih. ”Domače živali se v Franciji kupujejo impulzivno. Neka pasma mačk ali psov je moderna in lastniki jo želijo tako kot novi pametni telefon. In kot gre pametni telefon iz mode, tako tudi domačo žival zamenjajo za bolj trendovsko,” je za BBC povedala francoska veterinarka Marina Chaillaud. Izpostavila je tudi dejstvo, da veliko staršev pse kupuje za darilo otrokom, ki sčasoma izgubijo interes za žival.