Aktualno Mačji svet

Gostujoča kolumna: Zakaj mačje mamice iščejo hrano po kompostih, pa še vedno nimajo dovolj mleka?

foto: adobestock
Pravite, da smo ljudje dobri in da imamo sočutje in da smo odgovorni. Pravite, da ste fajn …

Povejte mi, zakaj se mačje samice same potikajo po vasi, iščejo hrano po odpadkih, po kompostih, se skrivajo pred ljudmi, ki jih ne želijo na svoji zemlji, lovijo miši, namesto da bi v svojem leglu grele svoje mladičke.

Ne morejo jih dojiti, ker nimajo dovolj mleka. Ker nimajo dovolj hrane. Ker jih kot lastniki/skrbniki ne hranite ničali mnogo premalo. Pa imate celo po več samic in več legel, ki umirajo en za drugim, verjetno zaradi podhranjenosti in mraza. Saj novorojene muce spijo pod milim nebom, v starih škatlah, če imajo srečo, ampak brez toplih dek in sena.

Kaj če se razvijejo bolezni, ki se bodo raznesle tudi daleč naokoli, tudi na mačke, ki so negovane in dobro oskrbovane? No, dobri ljudje, razmislite malo o tem.

Da mali mucek ni igrača, ampak živo bitje. Da samice žalujejo za svojimi mladiči in jih iščejo, kličejo … Ste kdaj slišali, kako mama muca kliče svoje malčke?

Vem, da ste obremenjeni z mnogimi drugimi stvarmi, a živali niso zato, da so nam v malo zabave in za igrače malim otrokom, dokler se tudi njih ne naveličajo. Bodimo vendar ljudje in preprečimo trpljenje drugih živih bitij, ki si sama ne morejo pomagati.

Ali je še kdo kje, ki bi imel možnost namestitve kakšne mačje družinice? Prosim, pošljite SMS na 031391056, pokličem nazaj. Da odrešimo ceste in umiranja na obroke še kako žival. Hvala lepa. Ne poglejte stran!

Številne občine ponujajo subvencije za sterilizacije in kastracije mačk. Če ne zmorete, pomagajo tako zavetišča kot društva. Sicer pa je preprečevanje neželenih legel del odgovornega lastništva!


Preberite tudi: Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov je ena od glavnih odlik odgovornega lastništva

Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov je ena od glavnih odlik odgovornega lastništva

error: Kopiranje teksta ni mogoče.