Aktualno Mačji svet

Nadzor nad razmnoževanjem hišnih ljubljenčkov je ena od glavnih odlik odgovornega lastništva

foto: adobestock

Tudi Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v času, ko se mačke parijo, opozorila na odgovornost lastnikov živali, da poskrbijo, da se ne razmnožujejo nenadzorovano.

Nenadzorovano razmnoževanje živali pripelje do velikega števila zapuščenih in odvrženih živali. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zato lastnike hišnih ljubljenčkov spodbuja k odgovornemu lastništvu, ki vključuje tudi nadzorovano vzrejo, preprečevanje paritve ter sterilizacijo ali kastracijo.

Zapuščene mačke problem občin – občine pa lahko ukrepajo s subvencijami

»Zlasti nenadzorovano razmnoževanje mačk, odvrženi mačji mladiči in zapuščene mačke postajajo velik problem in breme za lokalne skupnosti. Med živalmi se širijo bolezni in zoonoze, v zavetiščih pa ni dovolj zanimanja posvojiteljev, ki bi prevzeli skrb zanje. Najbolj učinkovit ukrep za nadzor nad razmnoževanjem sta sterilizacija samic in kastracija samcev,« pravijo in dodajo, da sta sterilizacija in kastracija rutinska kirurška posega, ki imata številne pozitivne učinke na zdravje in dobrobit živali.

Promocijsko sporočilo

Zakaj sta sterilizacija in kastracija tako pomembni?

  • Nadzor populacije: neželena brejost in preveliko število mladičev sta težavi, s katerima se soočamo pri mačkah in psih. Sterilizacija in kastracija sta ključni orodji za omejevanje števila potepuških živali. S tem skrbimo, da ne prihaja do neželenih brejosti in s tem do brezdomnih mačk in psov.
  • Zdravje živali: poleg preprečevanja neželenih razmnoževanj imata sterilizacija in kastracija tudi druge pozitivne učinke. Pri psicah se zmanjša tveganje za pojav tumorjev mlečne žleze, pri samcih pa agresivnost in tveganje za bolezni spolnih organov.
  • Vpliv na vedenje: sterilizacija in kastracija lahko vplivata na vedenje živali. Na primer, kastrirani samci so pogosto manj teritorialni in manj nagnjeni k spopadom z drugimi samci.

Subvencionirane sterilizacije in kastracije v Sloveniji

Številne slovenske občine vsako leto subvencionirajo sterilizacije in kastracije živali, cenejše posege pa pogosto ponujajo tudi veterinarske ambulante. Za podrobnejše informacije se obrnite na svojo občino ali najbližjo veterinarsko ambulanto.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.