Had išče dom

23. aprila, 2021
Had je pri društvu Lajka že od začetka aprila 2020. Ima zelo slabo zgodovino, ki mu je zaradi slabe oskrbe in nepravilnega ravnanja v dobi odraščanja prinesla tako telesne kot psihične travme.

Do odraslih ljudi ima dokaj dober odnos, otrok nima rad, prav tako je sprejel le 2 psa od naših treh. Na sprehodih je potrebno biti zelo previden ob srečevanju z drugimi psi. Sicer je že precej napredoval, se že dolgo brezglavo ne zaganja v pse, ampak vsekakor potrebuje zelo izkušenega vodnika, ki je tudi poznavalec teh pasem.

Hadova zgodba se je začela v Zavetišču Turk, kjer so kaj kmalu ugotovili, da pes zaradi svojega nepredvidljivega karakterja ni za vsakogar. Ker se več kot en mesec ni javil nihče, so ga v društvu Lajka vzeli pod svoje okrilje.

Pred časom so pri Lajki v svoj blog zapisali takole: 

Had je pod našim okriljem že skoraj eno leto. K nam je prišel v katastrofalnem stanju (fizičnem in psihičnem) – popolnoma “razštelan”. Zdravstveno smo najprej reševali probleme z vsemi možnimi alergijami, da se je koža zacelila do te mere, da je bil lahko operiran na komolcu, kjer ga je hudo bolel odkrušen hrustanec.

Psihično smo reševali probleme z agresijo do drugih psov, predvsem samcev in psov, ki so lajali vanj. En mesec smo sobivali z nagobčnikom, ko je bil v bližini naših psov in počasi smo lahko nagobčnik dali dol in so se začeli  gledati v drugačni (prijateljski) luči. Danes je z našimi psi največji zaveznik, pri tujih pa smo dosegli, da se ne zaganja več vanje in lahko gremo lepo mimo (brez večjih izgredov). Njegova prevzgoja še vedno traja, da ne bo pomote, a pri njej nismo uporabljali nobenih neumnih povodcev niti električnih ovratnic niti haltijev in ostalih instant “rešitev” v lepih barvnih odtenkih.

Had ni mucica, je daleč od tega. Prav tako ga nismo vzeli pod svoje okrilje, ker smo iskali pasmo, ki “zgleda” in bi impresioniral okolico, ampak smo ga vzeli iz zavetišča, ker smo vsi vedeli, da ne sme pasti v napačne roke, ker bi za to odgovarjal s svojim življenjem.

Kako pomembna je pravilna socializacija, se začnemo ponavadi zavedati prepozno. Had je pes, ki prihaja iz nezavidljivega okolja, kjer več kot očitno ni bil deležen pravilne socializacije, zato ima sedaj velike probleme z drugimi psi (načeloma ni razlike, ali so samci ali samice). Ampak počasi se daleč pride in z veliko vloženega truda smo dosegli, da se lahko normalno sprehajamo s sosedovo nemško ovčarko (svoja pasja cimra je Had sprejel v roku enega meseca).

… dolga pot je še pred “popolno socializacijo”, a vendar se že kažejo prvi rezultati.

Za več informacij se obrnite na:

LAJKA, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski

Cesta v Mestni log 33
1000 Ljubljana

GSM: 041 446 085