Kako kastracija in sterilizacija vplivata na pse?

28. septembra, 2020
Nova, 10-letna študija raziskovalcev na University of California, ki je proučevala 35 različnih pasem psov, se je ukvarjala s tem, kako kastracija in sterilizacija vplivata na pse pri določeni starosti.

Dokazali so, da je starost, pri kateri je najboljše kastrirati ali sterilizirati psa, močno odvisna od pasme. Nekatere imajo po izsledkih te raziskave več možnosti, da zbolijo za rakom, če so denimo kastrirane oz. sterilizirane v prvem letu življenja.

Raziskovalci so analizirali podatke tisočih psov (iz ene izmed bolnišnic) zadnjih 15 let. Pri večini pasem se je izkazalo, da čas kastracije oz. sterilizacije ne vpliva na tveganja za bolezni. So pa ugotovili, da je to tveganje povezano z velikostjo psov. »Manjše pasme nimajo težav, medtem ko ima več velikih pasem pri kastraciji oz. sterilizaciji pridružene težave,« je povedala Lynette Hart, soavtorica raziskave. Kot izjemi, pri katerih to ne drži, so izpostavili dve veliki pasmi: nemške doge in irske volčje hrte. Med manjšimi pasmami pa so več rakavih bolezni, povezanih s kastracijo oz. sterilizacijo, ugotovili pri bostonskem terierju in shih tzuju. Razlika se je pokazala tudi med spoloma. Psička pasme boston terier, ki je sterilizirana pri šestih mesecih, nima v primerjavi z nesteriliziranimi psičkami nič več možnosti za razvoj bolezni. Samček te pasme, ki je kastriran pred enim letom, pa ima večje možnosti za razvoj bolezni. Kot so dejali raziskovalci, ta študija spodbuja razmislek o tem, kdaj (oz. če) kastrirati oz. sterilizirati svojega psa. »To naj bo odločitev vsakega pasjega lastnika posebej v sodelovanju z njihovim veterinarjem. Ne bi pa smela na to odločitev vplivati družbena pričakovanja,« je povedal raziskovalec Benjamin Hart.

(Študijo so objavili v Frontiers in Veterinary Science)