Kako (ne)varne so za pse gobe in kostanj?

31. oktobra, 2020
Jesenski plodovi, kot so gobe in kostanj, če ne drugje, našemu psu pridejo pod smrček med sprehodom v gozdu. Kako (ne)varni so ti plodovi?

Četudi niste zagrizeni gobarji, jih po obilnem jesenskem deževju najdete praktično na vsakem koraku; vaš pes pa jih bo zaradi raziskovanja okolice s smrčkom čisto pri tleh odkril še prej.

Gobe so za pse načeloma neprivlačne, ker nimajo posebnega vonja, a žal je tako, da se pri naših kosmatih prijateljih nikoli ne ve, kaj se jim plete po glavi. Obstaja več 100 vrst gob in mnoge med njimi so za pse izjemno strupene, če ne celo usodne, zato ukrepajte takoj, ko vidite, da je pes zaužil gobo – če se le da, jo tudi fotografirajte.

Gobe, ki jih kupite zase v trgovini, so načeloma varne tudi za pse. Kot živilo sicer nimajo prav posebne prehranske vrednosti za psa, v večjih količinah povzročajo napenjanje in vetrove.

Podobno velja za kostanj: nič ne bo narobe, če bo pečen kostanj padel z mize v pasji gobček, a s količino vseeno ne pretiravajte, saj lahko povzroči napihnjenost in vetrove. Uživanje surovega kostanja pa običajno izzove bruhanje; je pa to izjemno redko, saj so kostanji zaščiteni v bodičastem ovoju.

Lena Gregorčič