Kakšen je vpliv CS plinov na policijske pse in konje, ki sodelujejo na protestih in podobnih dogodkih?

12. decembra, 2021
Fotografija je simbolična
Nedavni protesti v Ljubljani so med živalovarstveniki vzbudili precej zaskrbljenosti, saj so bili v prvih vrstah s policisti tudi psi in konji. Kakšen je vpliv CS plinov na živali?

Na Policiji so nam odgovorili, da se zavedajo da so službeni psi in konji  čuteča bitja, zato prilagajajo, kolikor je to le mogoče, na dano situacijo tudi taktiko delovanja, da bi se izognili nepotrebnim poškodbam.

»Noben policijski pes ali konj, ki so opravljali naloge vzdrževanja javnega reda na protestu, ni bil poškodovan, prav tako niso imeli reakcij na uporabljena plinska sredstva in niso potrebovali veterinarske oskrbe. Kljub temu so bili vsi konji po zaključku nalog tudi preventivno pregledani s strani veterinarjev Veterinarske fakultete Ljubljana, pri čemer ni bilo zaznanih nobenih posebnosti v zvezi kliničnega stanja konj. Dodajamo še, da imajo tako konjeniki, kot tudi vodniki psov redna usposabljanja tako s področja policijskega dela (zavarovanje protestov), kot tudi zdravstvenega varstva živali. V kolikor bi imeli službeni psi in konji kakršnekoli reakcije na uporabo plinskih sredstev ali bi bilo ogroženo njihovo zdravje, bi se skupaj s službenim psom ali konjem umaknili na varno in jim nudili prvo pomoč. Nenazadnje živali vodnikom niso le službeni partnerji, temveč tudi zvesti prijatelji,« so zapisali na Policiji.

Na UVHVVR pa so nam odgovorili, da je uradni nadzor, ki je bil opravljen po sodelovanju službenih živali na protestih pokazal, da so konji med opravljanjem dela na protestih imeli nameščeno zaščitno opremo na glavi, čelno-nosni ščitnik in vizir za zaščito oči:

»Vsak konjenik je spremljal svojega konja in ni zaznal nobenih simptomov. Konji so bili normalno vodljivi, nadzorovali so občutljivost in sicer solzenje ter morebiten izcedek iz nosnic. V takšnih primerih je vedno pripravljena tudi prva pomoč.«

Dodali so še, da je iz podatkov strokovne literature razvidno, da CS plin, ki sicer povzroča težave pri ljudeh, nima enakega vpliva na konje.