Kdaj je pravi čas za obisk pasje šole?

8. oktobra, 2021
Psi se začnejo učiti takoj po rojstvu in so se sposobni učiti vse do zadnjega dne njihovega življenja, seveda, če jim fizično in mentalno zdravje to dopušča.

Zato ni potrebe po tem, da bi morali svojega pasjega mladička naučiti vse v prvih dveh mesecih, ko ga pripeljemo v svoj dom, saj prehitevanje korakov in hitenje nikoli ne prineseta želenih rezultatov.

Pojdimo lepo od začetka. Najboljši čas, da se odpravimo po mladička, je med 8. in 12. tednom starosti. Dlje, kot bo mladič pri pasji mami, boljše bo za njegov razvoj in tudi za učenje naravnih vedenj, ki jih mi kot ljudje žal ne moremo tako dobro naučiti. Kaj mislim s tem? Predvsem na tista naravna vedenja, ki so v kasnejšem obdobju postala že kar instant težava pri večini psov. To sta učenje zaviranja ugriza in agresije. Mladički se med 6. in 12. tednom skozi medsebojno igro učijo, kako zavirati ugriz in agresijo. Če jih prehitro odvzamemo, jim odvzamemo možnost tega učenja, saj ga mi lastniki zelo težko nadomestimo.

»Mladička začnemo učiti takoj, ko pride v naš dom«. Pa je res tako?

Res je, da se psi učijo že od prvega trenutka, ko vstopijo v naš dom, a je zelo pomembno, da lastniki vedo, koliko so se mladički sploh sposobni učiti, in kaj naj bi bilo tisto prvo učenje, ki bo kasneje zagotovo pripomoglo k temu, da bo mladiček zrastel v samozavestnega psa; takega, ki se bo z lahkoto kosal z vsemi življenjskimi izzivi in človeškimi pravili, ki ga čakajo na tem svetu. Učenje poslušnosti prve tri tedne v novem domu ni najboljša izbira, saj mladič za razvoj samozavesti potrebuje raziskovanje. Vaje poslušnosti psu ne dajejo možnosti raziskovanja. Psi so po naravi zelo radovedni, zato je dobro, da jim omogočimo raziskovanje. Več možnosti raziskovanja, kot damo psu, boljše sposobnosti bo razvil za spopadanje z življenjem, okoljem in motnjami v njem.

S čim torej začeti, ko mladička pripeljemo v svoj dom?

Ko mladička pripeljemo v svoj dom, je vse, kar v začetni fazi potrebuje, to, da spozna nas, naše družinske člane, naše navade, naš ritem življenja, naš in svoj dom, bližnjo okolico doma in še bi lahko naštevali. Sprememba okolja je za mladička velik stres, saj je vstopil v popolnoma nov oz. tuj svet, za katerega niti ne ve, kaj se bo v njem dogajalo. Mladički potrebujejo kar nekaj časa, da nas spoznajo, se na nas navadijo in nam zaupajo. Zaupanje pride vedno z varnostjo, zato je dobro, da prve tri tedne v novem domu res poskrbimo za varnost in gradnjo dobrega odnosa s svojim psom.

Priporočljivo je, če prve tri tedne ob prihodu mladička v svoj dom izkoristimo za učenje dobrih navad, kot so:

 • spoznavanje nas in naših družinskih članov,
 • raziskovanje našega doma in bližnje okolice,
 • spoznavanje glasnih hišnih aparatov,
 • spoznavanje naše dnevne rutine,
 • spoznavanje dotikov telesa (oči, ušesa, gobčka, kožuha, blazinic …),
 • spoznavanje kotičkov za počitek,
 • kam se lahko umakne, ko želi mir in počitek,
 • postopno navajanje na našo odsotnost,
 • sobna čistoča,
 • spoznavanje oprsnice in povodca,
 • spoznavanje drugih živali v našem domu, če jih imamo,
 • učenje želenih vedenj, ko zazvoni hišni zvonec
 • učenje želenih vedenj, ko dobimo obiske.

Mladički imajo zelo nizko stopnjo koncentracije – ta znaša zgolj od 1 do 2 minuti. Zato je zelo pomembno, da v začetnih fazah vse skupaj izvajamo v zelo kratkih 2-minutnih intervalih. Prav tako se je treba zavedati, da pri 8 tednih nastopi obdobje strahu, zato moramo biti res zelo pazljivi, da mladička ne izpostavljamo prevelikim in preglasnim motnjam v okolju.

Opazovanje in raziskovanje okolice v počasnem ritmu mladička je bistvenega pomena za razvoj samozavesti. Zato ne pozabite, da vi sledite ritmu svojega mladička in ne on ritmu vašega koraka.

Po treh tednih skupnega sobivanja in po osvojenem vsem zgoraj naštetem, pa je idealen čas, da se vpišemo v dobro pasjo šolo, ki temelji na etičnosti, uporablja najnovejše pozitivne pristope in daje velik poudarek na izobraževanju lastnikov. Saj veste, vi ste učitelj svojega psa, in več znanja, kot imate, bolje lahko vzgojite svojega psa.

Nina Jerot, CoolDog – vadbena klinika za pse