Aktualno

Kdo lahko označi psa z mikročipom in ga vpiše v Centralni register psov?

Bodo ob prvem pregledu vašega psa v veterinarski ambulanti tega avtomatično označili z mikročipom in ga vpisali v Centralni register psov? Kakšne so dolžnosti lastnika?

Vsaka veterinarska ambulanta ne more označevati in registrirati psov in podatkov vnašati v Centralni register psov; živali torej ne more označevati z mikročipi in zanje izdajati potnih listov, ki so obvezen dokument vsakega psa.

To lahko opravljajo le veterinarske organizacije, ki so si pridobile koncesijo Uprave za varno hrano in varstvo rastlin (UVHVVR) za izvajanje dejavnosti javne veterinarske službe in ki se ne financirajo iz državnega proračuna. Prav tako potrebujejo veterinarske ambulante koncesijo za izvajanje zakonsko določenih cepljenj, vse pa lahko v Centralni register psov vnašajo podatke o poginih psov, katerih življenje se je končalo v njihovih prostorih ali so bili pri njih evtanazirani.

V registru se zbirajo podatki o psu in lastniku, kar pomeni, da se definira lastništvo in posledično določa odgovornost za psa. Podatki o psu vsebujejo številko mikročipa, tetovirano številko oziroma številko značke, številko potnega lista, opis psa (pasma, barva, velikost), podatke o cepljenjih proti steklini in podatke o morebitnih ugrizih. Podatki o lastniku zajemajo ime, priimek, stalni naslov in enotno matično številko. V Sloveniji skotenega psa je treba prijaviti najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti. Če pes zamenja lastnika pred tretjim mesecem, mora biti registriran že ob spremembi lastništva. Menjavo lastništva odraslega psa je treba javiti v sedmih dneh. Obveznosti lastnika psa glede označitve in prijave psa določa 6. člen Zakona o zaščiti živali.

Andreja Šalamun

error: Kopiranje teksta ni mogoče.