Aktualno

Le 2 tedna po rekordu: Najstarejši pes na svetu je Bobi!

Fotografija je simbolična

Le dva tedna po razglasitvi uradno najstarejšega psa na svetu (Spike) je Guinnessova knjiga rekordov prejela dokaze o starejšem trenutno živečem psu. Mnogo starejšem! 

Bobi, ki je bil rojen 11. maja 1992 ni le trenutno najstarejši pes, ampak najstarejši pes kadarkoli! Danes (3. februar 2023) je star 30 let in 268 dni.

Bobi, ki že celo življenje živi z družino Costa, v vasici Conqueiros na Portugalskem, je pasemski Alentejski planinski pes – gre za plašarsko pasmo s pričakovano življenjsko dobo 12 do 14 let.

Leta 1992 so Bobija registrirali na veterini v Leiria občini in tako uradno dokazali datum njegovega rojstva, potrdila pa ga je tudi baza uradnih podatkov oz registra psov na Portugalskem.

Bobijev shrljiv začetek življenja

Bobi se je skotil kot eden od štirih samčkov v skladovnici drv na parceli družine. Leonel Costa, ki je bil takrat star 8 let, danes pa jih šteje 38, pove, da je imel oče, ki je bil lovec, vedno doma več psov. Ravno zato se je odločil, da mladičkov ne bo obdržal.

“Žal so takrat to delali tako, da so se jih znebili kar sami,” pove Leonel. A – enega je oče na svoji misiji pozabil vzeti s seboj. Spomni se, kako je bil žalosten naslednje dni, da kužkov ni več, hkrati pa, da je opazil pasjo mamico, kako še vedno obiskuje skladovnico. Ko ji je sledil, je našel Bobija.

Skupaj z brati so pred starši Bobija skrivali. Ko sta starša to odkrila, je bilo že prepozno – Bobi je bil že del družine. “Bili smo kaznovani, a se je splačalo,” pove Leonel.

Kako pa je dočakal tako starost?

O njegovi visoki starosti tudi njemu ni jasno, a pripisuje jo večinoma mirnemu okolju, daleč stran od mest. Bobi ni bil nikoli na verigi niti na vrvici, celo življenje je svoboden, da teka po gozdu in kmetiji. Odraščal je v družbi mnogo živali in je, kot ga opiše lastnik, zelo družaben. Glede prehrane pove, da so ga vedno hranili enako kot sebe – Bobi ima raje zrezek kot pasjo konzervo ali brikete. Leonel za živali pripravi meso brez začimb. Poleg tega Bobi popije liter vode na dan.

Zadnja leta težje hodi in ni več tako pustolovski, še vedno pa rad preživlja čas na dvorišču, skupaj z mačjimi prijatelji, ko je hladno, pa se skupaj grejejo pred kaminom.

Menda je tudi Bobijeva mama dočakala visoko starost – 18 let, še en njihov pes pa 22 let. Zato, do novice o Spikeu sploh niso pomislili, da je to kaj posebnega.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.