Mineva 63 let, odkar so v vesolje poslali Lajko

6. novembra, 2020
Vir: Icarus Films (iz filma Space Dogs, ki so ga posneli)
Te dni mineva 63 let, odkar je iz Zemlje v orbito stopilo prvo živo bitje. To je bila ruska psička Lajka, ki so jo v orbito izstrelili 3. novembra 1957 s plovilom Sputnik 2, sovjetsko vesoljsko ladjo.

Sputnik 2 je tehtal 508 kilogramov. Z njim je v vesolje poletela tudi kake tri leta stara psička Lajka, ki je bila pred vesoljsko kariero le eden izmed moskovskih potepuških psov. Izbrali so jo zato, ker so menili, da so potepuški psi že vajeni življenja v kritičnih razmerah in lakoti.

Sputnik 2 je krožil okoli Zemlje s hitrostjo 29.000 kilometrov na uro. Zelo natančni pripomočki so na Zemljo oddajali podatke o Lajkinem dihanju, utripu srca, o krvnem tlaku in o količini zraka, ki ga je Lajka sprejemala, na krovu pa je bila tudi kamera.

Psička naj bi v posebni kabini, ki so jo namestili poleg merilnih naprav, v breztežnosti preživela šest dni. Sovjetski znanstveniki so tudi trdili, da so jo evtanazirali, še preden ji je zmanjkalo kisika. Pozneje se je sicer izkazalo, da je verjetno poginila že po nekaj urah zaradi napake z ogrevanjem vesoljskega plovila. A to so ruski znanstveniki razkrili šele leta 2002.

V njeno čast, ker je morala za nesmrtnost umreti, v Rusiji stoji več kipov in spomenikov. Najslavnejši je postavljen v Zvezdnem mestu (Zvyozdny gorodok) pred Gagarinovim centrom za urjenje kozmonavtov. Tudi drugod po svetu slavijo Lajko. Ko je Japonska leta 1958 slavila leto psa, je postala simbol tega leta. Spomenike ima Lajka tudi na Kreti in v Amsterdamu. Danes je junakinja mnogih animiranih in igranih filmov, je na mnogih znamkah in njen lik nosijo mnoge igračke.

Katja Željan