Aktualno

Najpogostejša napaka (bodočih) pasjih skrbnikov

Najpogostejša napaka bodočih skrbnikov psov, ki psa posvojijo ali kupijo je, da mu že vnaprej določijo mesto v stanovanju, kjer bo pes spal oziroma se bo lahko gibal.

V veselem pričakovanju in ob vseh pogajanjih z ostalimi člani družine se dogovori ponavadi končajo tako, da se psu določi mesto bivanja v notranjem delu hodnika, tik pred vhodnimi vrati. Tak dogovor velja ponavadi tam, kjer nad prihodom novega družinskega člana niso ravno vsi najbolj navdušeni.

Vendar ob tem nihče ne pomisli na dejansko potrebo psa po občutku varnosti in umirjenem okolju, ki ga pes najbolj potrebuje ravno v dneh, ko se znajde v zanj popolnoma novem svetu.

Za psa je najmanj primeren prostor hodnik, garaža ali celo klet. Tam je namreč največ prehoda in novih vonjav, zvoki so še bolj slišni in pes se tako namesto, da bi v miru raziskoval novo okolje, sooča s strahovi. Le-ti pa lahko hitro vodijo v pridobivanje novih in novih negativnih izkušenj, ki lahko kasneje povzročajo vedenjske težave.

Izbira primernega prostora za psa v našem domu naj temelji na njegovih potrebah, ne na zadovoljevanju potreb ostalih družinskih članov. Čeprav se ponavadi že čez nekaj dni izkaže, da se psa »usmilijo« tudi najbolj kritični, je zanj to še vseeno nepotreben stres, s katerim se je moral soočiti že takoj ob začetku bivanja pri vas.

Psu pustimo, da si sam izbere mesto za počitek. V kolikor ima težave z umirjanjem, mu lahko postavimo boks, ki ga pokrijemo z odejo in mu tako izdelamo začasno zatočišče, kjer se lahko skrije in počuti res varnega. Na tem mestu ga nikoli ne motimo, zbujamo ali kako drugače vznemirjamo, ne silimo ga v igro, temveč mu samo dovolimo, da v miru pridobi še kako potreben spanec, ki je ključnega pomena za njegov zdrav razvoj.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri

error: Kopiranje teksta ni mogoče.