Najstarejši pes na svetu: uradno Bluey, neuradno Maggie

3. septembra, 2020
Fotografija je simbolična
Večina psov živi od osem do petnajst let, najdaljša življenjska doba psov pa znaša (skoraj) tri desetletja. Kateri pa je najstarejši pes na svetu?

V Guinnessovi knjigi rekordov je kot najstarejši pes na svetu zapisan avstralski ovčar Bluey, ki je poginil novembra leta 1939 pri 29 letih in 5 mesecih. V knjigi je zapisano, da je Blueyja njegov lastnik Les Hall iz kraja Rochester v Avstraliji kupil kot mladiča leta 1910 v Victorii, govedo in ovce pa je Bluey čuval skoraj 20 let.

Pred štirimi leti je svet obkrožila vest, da je poginila psica Maggie, ki naj bi bila stara kar trideset let. Maggie je pazila na živino na farmi v Victorii v Avstraliji, njen lastnik pa je bil živinorejec Brian McLaren. Žal Maggiejine starosti uradno ni bilo mogoče potrditi, saj je McLaren izgubil vse njene dokumente, ko je bila Maggie še mladička. Kljub temu je njen lastnik zatrjeval, da je bil njegov najmlajši sin star štiri leta, ko je kupil Maggie, ob njeni smrti pa je imel sin 34 let. »Stara je bila 30 let in še prejšnji teden ji je šlo prav dobro. Hodila je od naše mlekarne do pisarne, renčala na mačke in take stvari,« je po Maggiejini smrti za lokalni časopis Weekly Times. Pred smrtjo je bila psica gluha in je izgubljala vid.

V Guinessovi knjigi rekordov sicer vodijo evidenco psov, ki so uradno dopolnili 20 let in več. Na seznamu je trenutno 19 psov, ki so dosegli tako dolgo življenjsko dobo: kar sedem jih prihaja iz Združenih držav Amerike, štirje iz Velike Britanije, po eden pa iz Avstralije, Južne Afrike, Japonske, Madžarske, Italije, Grčije in Mehike. Izvor enega od pasjih starostnih rekorderjev ni naveden.

Katja Željan