Aktualno Izlet

Od septembra strožji pogoji za vstop psov in mačk iz Rusije in Belorusije

foto: adobestock
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je obvestila, da bo od 16. septembra 2024 dalje za vstop psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije v Evropsko unijo zahtevan test titracije protiteles za steklino, opravljen vsaj tri mesece pred vstopom.

Evropska unija zaostruje pogoje za vnos psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije v Unijo. Za vstop bo od 16. septembra 2024 dalje obvezen test titracije protiteles za steklino, opravljen v odobrenem laboratoriju in z zadostnim titrom protiteles proti steklini. Test bo treba opraviti vsaj tri mesece pred vstopom na ozemlje EU.

Vstop mladičev tako ne bo več mogoč

To posledično pomeni, da vnos pasjih in mačjih mladičev ter mladičev belih dihurjev v EU pred dopolnjenim sedmim mesecem starosti ne bo več mogoč, pojasnjuje Uprava. Mladiče se namreč proti steklini lahko cepi šele po dopolnjenem 12. tednu starosti. Vzorec krvi za test titracije protiteles se odvzame 30 dni po cepljenju, nato pa bo na vstop treba počakati še dodatne tri mesece. Ti pogoji bodo veljali za netrgovski vstop in uvoz psov, mačk in belih dihurjev iz teh dveh držav.

Enaki pogoji tudi za vračanje po počitnicah ali potovanju

Enaki pogoji bodo veljali tudi za vračanje odraslih psov, mačk in belih dihurjev iz Rusije in Belorusije. »Lastniki morajo zato poskrbeti, da bo test titracije opravljen v Sloveniji oziroma državi članici EU, še preden žival zapusti Unijo. V tem primeru trimesečno čakalno obdobje po testu titracije ne bo obvezno. To pomeni, da živali lahko odpotujejo z lastnikom, ko pooblaščeni veterinar v EU vpiše ugoden rezultat testa v EU potni list za hišne živali,« pojasnjujejo.

Če se test titracije opravi v tretji državi, pa je treba upoštevati trimesečno čakalno obdobje po opravljenem testu titracije pred premikom živali v EU.


Preberite tudi:

Načrtujete potovanje s psom v Turčijo, Srbijo ali na Zanzibar? Preverite pogoje vrnitve v Slovenijo!

Načrtujete potovanje s psom v Turčijo, Srbijo ali na Zanzibar? Preverite pogoje vrnitve v Slovenijo!

5 pogojev za potovanje s psom ali mačko znotraj EU

5 pogojev za potovanje s psom ali mačko znotraj EU

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.