‘Pekel na Zemlji’ ali kako se psi na verigi počutijo poleti

7. avgusta, 2020
Psi na verigi, ki jih je človek obsodil na takšno življenje, v poletnih mesecih preživljajo pravi pekel. Če bi lahko govorili, bi rekli: VODA.

V poletnih mesecih, ki se zdijo sproščeni in brezskrbni, psi, ki so že tako tudi sicer prikrajšani za ljubezen, toplino in občutek zaželenosti, trpijo še toliko bolj. Govorimo o psih, ki jih je človek obsodil na življenje na verigi oziroma doživljenski zapor v boksu. Ti psi v teh vročih poletnih dneh, doživljajo pravi pekel na zemlji. Če bi znali govoriti, bi izgovorili le eno besedo, to je VODA.

Žal je še vedno preveč skrbnikov psov, ki niso sposobni (po)skrbeti za svojega psa. V teh vročih poletnih dneh psi, ki so jim že tako ali tako v breme, potrebujejo nekaj več pozornosti. Voda se na soncu v premajhni posodi hitro segreje. Večkrat dnevno jo je potrebno zamenjati in psu omogočiti umik v senco. Vendar se zdi to sicer samoumevno dejanje za tiste skrbnike, ki so že tako brezbrižni, nekaj najtežje izvedljivega.

Pričakovati, da bi tak pes imel omogočeno ustrezno gibanje in socializacijo je utopija. Vendar zato smo tukaj mi, tisti ljudje, ki jim je mar. Ne glede na sosedske zamere, ne glede na mnenje nekoga tretjega, je prav, da v takih primerih zapostavljanja psa nismo tiho. Prav je, da opozarjamo in osveščamo na vsakem koraku, kjer je to potrebno.

Če smo tiho, smo tudi mi odgovorni za njegovo trpljenje.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)