Pes ni lastnina, je živo bitje, ki čuti

18. avgusta, 2020
Pri uporabljanju besed v povezavi z živalmi še vedno večina ljudi uporablja nekatere izraze, ki nakazujejo na predmete. Pes je v našem skrbništvu, ne lastništvu.

Če želimo, da se spremeni odnos do živali, je prav, da jih pričnemo obravnavati, kot živa bitja, ki čutijo.

Pes čuti, kdaj je zaželen in kdaj ni zaželen, čuti kdaj mu skrbnik nameni pozornost in ljubezen, kot čuti tudi bolečino ter strah. Zato je prav, da pri izražanju, kljub temu, da zakoni in pravilnik velevajo drugače, uporabljamo izraze, ki so bolj primerni. Tako bi bilo prav, da namesto, da govorimo o lastništvu nad psom, uporabljamo besedo skrbništvo.

Za psa skrbimo, ga negujemo, varujemo pred nevarnostmi in mu omogočamo optimalne življenjske pogoje. Zato bi lahko rekli, da je pes v našem skrbništvu. Lastništvo pa pomeni, da imamo last nad nekom, da si ga lastimo in imamo od njega koristi.

Pes je živo čuteče bitje, ki nam ob ustrezni oskrbi popolnoma zaupa in se ob naši prisotnosti počuti varnega. Prav je, da zanj skrbimo po najboljših močeh in ga obravnavamo kot člana naše družine. Čeprav je potrebno poudariti, da pes ni človek in za sporazumevanje z nami uporablja drugačne načine komunikacije. Psu ni važno ali je stanovanje opremljeno po zadnjem trendu, psu je važno, da so predmeti v stanovanju postavljeni tako, da mu omogočajo varno zavetje in raziskovanje. Psu ni važno koliko denarja imamo na našem bančnem računu, psu je važno, da mu zagotavljamo kvalitetno prehrano ter veterinarsko oskrbo, kadar je to potrebno. Predvsem pa je našemu psu važno, da skrbimo zanj tako, da se ob nas počuti zaželenega in varnega. Psu je važno, da ga znamo razumeti, kadar ga je strah in ga ne izpostavljamo situacijam, ki so zanj stresne. Psu je važno, da smo ob njem takrat, ko nas on najbolj potrebuje. On pa bo vedno tukaj za nas, takrat ko ga bomo potrebovali, ne glede na vse.

Zato naslednjič, ko vas kdo vpraša, lastnik katerega psa ste, naj bo vaš odgovor: skrbim za mojega psa, ki je v mojem skrbništvu in mu nudim, vse kar potrebuje za zdravo življenje.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)