Pes ni primerno darilo

19. decembra, 2020
December je čas, ko se še toliko bolj naglas opozarja, da pes ni primerno darilo. Odločitev za psa mora biti dobro premišljena.

Letos se zdi, da je čas, ko se posamezniki odločijo za nakup oz. posvojitev psa, prišel že mesec ali dva pred prazničnim decembrom. V času vladanja izrednih razmer in omejevanja gibanja ima večina ljudi bistveno več časa kot sicer. Posledično se vsak posameznik, ki ima že iz preteklosti skrito željo po posvojitvi psa, ravno v tem času odloči za korak dalje. Pa vendar se le malo izmed njih vpraša, kako bodo psu zagotavljali ustrezno oskrbo, ko se življenje enkrat vrne v stare tirnice.

Večina zavetišč in posameznikov, pa tudi vzrediteljev, ki prodajajo pse, se sooča s povečanim povpraševanjem po posvojitvi oz. nakupu ravno v prazničnem decembrskem času; čeprav vsi, tako društva kot nekatera zavetišča, vsako leto znova ozaveščajo o posledicah nepremišljenih posvojitev v času predprazničnega vzdušja in evforije. Le redka zavetišča pa gredo celo korak naprej in posvojitve v decembrskem času popolnoma onemogočijo. S tem ukrepom preprečijo morebitne posledice ob nepremišljenih posvojitvah.

Pes bo z nami preživel veliko let, ne samo v obdobju prazničnega vzdušja. Praznično vzdušje bo kmalu le še bled spomin, resničnost našega življenja pa bo postajala čedalje pristnejša. Takrat se iz dneva v dan pokaže več obveznosti in izzivov ob prihodu novega družinskega člana v naš dom.

Najbolj primerno bi bilo, da posvojitelji preživijo praznični čas v družbi svoje družine, nato pa se kasneje premišljeno in s polno mero odgovornosti posvetijo prihodu psa v njihov dom. Poleg tega je lahko stres ob menjavi okolja v kombinaciji z novimi zvoki, kot je pokanje ognjemeta, izjemno stresno za psa. Zavetišča ravno v tem obdobju beležijo povečano število klicev o najdbi psov oz. sprejemov v zavetišče, saj se psi znajdejo v različnih novih situacijah, ki jih prestrašijo ali celo poškodujejo.

Zatorej prizanesimo nepotrebnemu stresu nam in svojemu psu in se za njegov prihod ustrezno pripravimo, v miru in s polno osredotočenostjo na nov izziv.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri