Pes v postelji – da ali ne?

26. januarja, 2021
Pes v postelji – da ali ne? Mnenja so različna, vsak pasji lastnik pa si naredi tako, kot njemu najbolj paše. So se pa s tem ukvarjale tudi že nekatere raziskave.

Pes v postelji je za tiste, ki doma nimajo psov, običajno nekaj nepredstavljivega in so ostri kritiki tega. Toda teh se v resnici zadeva dotika še najmanj, kajne?

Tokrat bomo pogledali, kaj pravijo o tem raziskave.

Nekatere študije so pokazale, da pasja družba moti spanec

Med drugim tudi tista na Mayo Clinic, kjer je dr. John Shepard vključil v svojo študijo 300 udeležencev, ki so se zglasili na njegovi kliniki in opravil z njimi pogovor. Ugotovili so, da si številni, ki imajo slab spanec, spalnico delijo s psom ali mačko. ”Rezultati kažejo, da ima 22 % naših pacientov v spalnici pasjo ali mačjo družbo, kar je precej visoka številka,” je povedal dr. Shepard, ki je povezavo med spanjem in pasjo družbo v spalnici pričel opazovati potem, ko mu je eden izmed pacientov povedal, da vsako noč vstane za 15 minut, da spusti psa ven in se nato skupaj z njim vrne v spalnico. Tako se je lotil podrobne raziskave. Njegovi izsledki so, da si kar 60 % tistih, ki imajo doma psa, z njim tudi deli spalni prostor. Izmed teh je več kot polovici psov dovoljen skok na posteljo, ostali se morajo zadovoljiti s spanjem na tleh. Več kot polovica pasjih skrbnikov ima vsako noč rahlo moten spanec, vendar pri večini ne gre za daljše časovno obdobje. 21 % pasjih lastnikov je potrdilo, da pes precej smrči, kaj jih občasno moti. ”Predvidevam, da je spanec pri teh ljudeh v resnici še malce bolj moten, vendar tega nočejo priznati, toda to so samo moja domnevanja. Vsakdo mora pri sebi razmisliti, koliko mu pasja družba moti oz. ne moti spanca. Nekateri ljudje so zelo navezani na svoje živali in jih imajo radi ob sebi, četudi to pomeni malce slabši spanec,” je še povedal dr. Shepard.

Pes v postelji niža stres in povečuje varnost

Na drugi strani pa izsledki mnogih raziskav govorijo v prid psom v postelji. Deljenje postelje na ene in druge vpliva pomirjujoče, številni se tako počutijo bolj varne, pes tako lažje in bolj mirno prenese nočne zvoke, ki bi ga sicer lahko spravili stres (zavijanje avtomobilskih gum, rešilec, grmenje …). Nekateri so celo dokazali, da prisotnost psa na postelji in njegova toplina pozitivno vpliva na kakovost spanja. To velja predvsem pri primerih, kjer so posamezniki brez partnerja in je pes njihova edina družba na postelji.

Imeti psa v postelji je čudovito, dokler se vsi pri tem počutijo dobro in se zbudijo naspani.