Pozor, cianobakterije: tak ribnik je lahko za vašega psa usoden!

23. junija, 2022

Voda v manjših jezerih, mlakah, ribnikih je poleti velikokrat prekrita s slojem modrozelenih alg. Prav te pa so lahko smrtno nevarne za pse.

Čeprav o njih govorimo kot o algah, pa to niso rastline, gre za bakterije, in sicer cianobakterije, ki dajo vodi videz grahove juhe ali pa celo prelivajoče odtenke, kot če bi gledali oljno ali naftno tekočino. Velikokrat prekrivajo površino v obliki zaplat ob obali.

Prav to pa je lahko usodno za pse, ki si po sprehodu ne želijo nič drugega, kot ohladiti se v vodi.

Britanska veterinarska zveza je izdala opozorilo za prihodnje mesece, po tem, ko je pred dobrim mesecem koker španjel v Hampshireu umrl zaradi zastrupitve z modrozelenimi algami. Pozivajo vse lastnike psov, da imajo pse v bližini stoječih voda na vrvicah, sploh če opazijo alge.

Kaj so cianobakterije in kje jih najdemo?

Cianobakterije najdemo v vseh vrstah vod, namnožijo pa se ponavadi le v stoječih vodah, včasih tudi v vodnih fontanah ali drugih posodah z vodo, ki dlje stoji. Njihovo “cvetenje” se ponavadi dogaja pri vročih temperaturah in v sušnih obdobjih, njihovo rast pa pospešuje bogata voda, kot naprimer, če se vanjo iztekajo kmetijske odplake.

Niso pa vse modrozelene alge strupene, le manjši delež. A ker je to nemogoče vedeti ali razbrati iz videza vode, je potrebna previdnost.

Tiste, ki so strupene, so namreč nevarne za vse živali, pa tudi za ljudi. Strup vstopi v organizem prek pitja. Alge lahko proizvajajo hepatotoksine, ki vplivajo na jetra, nevrotoksine, ali dermatoksine. Poleg zastrupitve je namreč možen tudi negativen vpliv na kožo, ki se pri ljudeh kaže v obliki vnetja kože.

Nevarni strupi, ki delujejo zelo hitro

Hepatotoksini lahko povzročijo odpoved jeter že v nekaj urah po zaužitju. Prvi znaki so bruhanje, diareja, temno blato. Žival postane rumenkasta, pojavijo se krvavitve, dezorientacija in krči. Sledi šok in koma.

Nevrotoksini se pokažejo pol ure do uro po zaužitju. Prepoznamo jih po tremorju, tresavici, okorelosti, paralizi, pomodrelih dlesnih in koži, povečanem slinjenju ali penjenju. Paraliza povzroči odpoved dihanja in smrt. Včasih do poginotja pride zelo hitro – krave, ki se okužijo z nevrotoksinom anatoksinom ponavadi najdejo mrtve tik ob vodi.

Dermatoksini pa povzročijo srbenje, rdečico, žulje oz. mehurčke nekaj ur po kontaktu. Ti niso smrtni, lahko pa traja celo več tednov, da znaki izginejo.

Če pride do zastrupitve, je ključna hitra intervencija – če sumite, da je vaš pes zaužil vodo s strupenimi cianobakterijami, takoj poiščite veterinarsko pomoč, saj strupi učinkujejo zelo hitro.