Aktualno

Pred volitvami lahko preverite, kateri kandidati so podpisali zavezo za živali

Foto: adobestock

9. junija 2024 leta bodo v Sloveniji potekale volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in Društvo za zaščito živali Ljubljana je skupaj z Zvezo nevladnih organizacij za zaščito živali Slovenije pozvalo kandidate za poslance v Evropskem parlamentu, da se zavežejo k podpori dobrobiti živali.

Evropska unija je živali prepoznala kot živa čuteča bitja v letu 1997, v Sloveniji smo to zapisali v Stvarnopravni zakonik v letu 2020. Čuteča bitja imajo zmožnost občutiti in doživeti čustva in občutke kot so veselje, užitek, bolečino ali strah. Kot družba naj bi se torej zavedali, da niso predmeti, igrače ali samo delovna sredstva. Nujno je potrebno razumeti njihove potrebe, da jim lahko omogočimo dobro življenje. In čuteča bitja si zaslužijo dostojno življenje brez trpljenja.

Organizacija Eurogroup for Animals je v kampanji Glasujte za živali 2024 pripravila zavezo z 10 obljubami o dobrobiti živali, ki jo lahko podpišejo vsi kandidati za poslance.

Kaj vsebuje zaveza za živali in kdo od slovenskih kandidatov za poslance jo je že podpisal?

Zaveza med drugim vsebuje zaobljube o tem, da bo komisija delala bolj za živali, npr. za prepoved zakola brez omamljanja, za Evropo brez kletk, za manj trpljenja med prevozom živali, za zaščito vodnih vrst, za bolj trajnostno pridelavo hrane, za zmanjšanje uporabe živali v raziskavah in testiranjih.

Celotno zavezo lahko preberete TULE.

Do danes (23. maj, do 12h) je zavezo za dobrobit živali podpisalo 13 kandidatov za poslance iz Slovenije.

Kateri, lahko preverite TULE (izberete državo Slovenija spodaj)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.