Priljubljenost brahicefaličnih pasem očitno (še) ne bo popustila

31. avgusta, 2020
Skrbniki buldogov, francoskih buldogov in mopsov v veliki večini želijo tudi v prihodnosti imeti doma predstavnika te pasme, prav tako pa pasmo priporočajo drugim pasjim ljubiteljem.

Zvestoba t.i. brahicefaličnim pasmam bo najverjetneje poskrbela, da bodo te pasme še vedno priljubljene, kljub številnim zdravstvenim tegobam, ki jih pestijo.

Vse to izsledki raziskave, ki je bila objavljena 26. avgusta v reviji Plos One. Gre za raziskavo Rowene Packer in sodelavcev iz britanskega Royal Veterinary College.

V preteklem desetletju so postale t.i. kratkoglave pasme izjemno priljubljene po vsem svetu. Za to plačujejo svoj davek, saj jih ima zelo veliko zdravstvene težave. Več kot polovica se jih denimo bori z brahicefaličnim respiratornim obstruktivnim sindromom, pri katerem se pes močno duši in muči (in ne simpatično smrči, kot mislijo številni skrbniki). Poleg tega jih mučijo bolezni oči, hrbtenice, podvrženi so vročinskemu udaru in imajo v primerjavi s psi z daljšo glavo v povprečju kar 4 leta krajšo življenjsko dobo.

Nekateri veterinarji so mnenja, da je vse to prevelik davek, da bi nadaljevali z vzrejo teh psov. Kot pravi nedavna raziskava, so tudi skrbniki psov s kroničnimi boleznimi mnenja, da jim vse to močno zmanjšuje kakovost življenja.

Toda med 2168 pasjimi skrbniki, ki so bili udeleženi v raziskavi, bi jih kar 93 % še enkrat izbralo enako pasmo, kar dve tretjini pa bi pasmo tudi priporočili naprej. Med slednjimi je največ skrbnikov, ki imajo prvič psa. Se pa navdušenje nad pasmo rahlo zmanjšuje med tistimi, kateri kuža ima kronične težave.

Skrbniki sicer te pasme priporočajo zaradi zelo prijetnega značaja, ker ne potrebujejo veliko prostora in so primerne za družine z otroki. Tisti, ki pa pasme ne priporočajo naprej, tega ne počno zaradi zdravstvenih težav, etičnih vidikov, nekateri tudi zaradi neskladnosti s svojim življenjskim stilom ali težav z obnašanjem psa.

Rezultate raziskave so avtorji komentirali takole: ”Čeprav ‘bumu’ priljubljenosti posamezne pasme običajno sledi ‘padec’, se pri kratkoglavih pasmah ne kaže tak vzorec. ‘Bum brahic’ bo očitno ostal, saj so skrbniki navdušeni nad njihovimi ljubečimi osebnostmi, hkrati pa sprejemajo in normalizirajo njihova šokantna zdravstvena stanja.”