Pritožbe obiskovalcev pasje plaže v Izoli

14. avgusta, 2020
Na uredništvo smo prejeli pismo bralke, ki je bila zgrožena nad stanjem pasje plaže v Izoli. Pristojne smo vprašali za komentar.

Takole nam je napisala bralka:

”dne 9. 7. 2020 smo bili z dvema kužkoma na pasji plaži v Izoli. Pridemo vsako leto, a tako katastrofalnega stanja kot letos še ni bilo. Je totalno neurejeno. S strani občine ni nikakršnega zanimanja za izboljšave stanja in ugleda Slovenije v luči ureditve pasje plaže.

  • Ni strehe za senco (pred leti je bila z platna)
  • Pipa za vodo – voda zaprta!
  • Ni odtoka
  • Po kopanju v morju psa ne moreš oprhati
  • Glavna vhodna vrata – kljuka že več let ne dela (zarjavela)
  • Premalo košev za smeti in košev za iztrebke psov (samo eden)
  • Premalo klopi za sedenje obiskovalcev in lastnikov psov (samo ena)
  • Neutemeljene pritožbe sosedov zaradi hrupa in smradu
  • Stalni izgovori na predpise občine in države – nič da se ne da urediti

Na izolsko občino smo se obrnili po komentar, njihov odgovor objavljamo spodaj.

”V Izoli imamo urejeno pasjo plažo ob proizvodnih halah nekdanjega Delamarisa, torej v bližini nekdanje ladjedelnice. Območje je zaščiteno in kot tako ne dopušča večjih posegov, vendar občina Izola iz leta v leto dopolnjuje ponudbo za štirinožne prijatelje in se v okviru finančnih zmožnosti prizadeva, da bi se psi in njihovi lastniki v Izoli dobro počutili. Tako bo v okviru prihodnjega proračuna na pasji plaži nameščeno novo platno s ciljem, da zagotovimo senco na delu omenjenega območja, voda pa je znova odprta z dnem, ko se je odprla tudi na pitnikih in tuših na Svetilniku (začasno je bila zaprta zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa). Tuš za pse na območju ni predviden, kljuka vhodnih vrat na pasjo plažo pa je bila naročena in bo te dni zamenjana. Do sedaj na občino nismo prejeli pripomb v zvezi s številom košev za iztrebke na tem območju ali številom klopc za lastnike psov, prav tako nismo zaznali pritožb v zvezi s hrupom in smradom. Komunala Izola dnevno skrbi za čistočo na pasji plaži.

V občini Izola širitev ponudbe za štirinožne prijatelje izvajamo v sodelovanju z lastniki psov. Poleg pasje plaže in pasjega parka nad Parencano so psi svoj kotiček dobili tudi na območju nekdanje obalne ceste. Konec lanskega leta je občina uredila pasji park na Cankarjev drevoredu, nov pasji park pa je bil v maju odprt tudi v Livadah.”