Aktualno

Prva razstava psov po izbruhu virusa

Fotografija je simbolična
Športno kinološki klub Vrtojba je od četrtka do nedelje v Mirnu gostil mednarodno kinološko razstavo, ki je bila prvi tovrstni dogodek po izbruhu koronavirusa v naši državi.

Zaradi spremenjenih razmer je bilo na njej nekoliko manj psov in razstavljalcev kot prejšnja leta, vseeno pa so našteli skupno 3000 psov in 2000 razstavljalcev. Vsak dan se jih je pred budnimi očmi sodnikov predstavilo med 700 in 770 psov.

»Razstavo smo načrtovali za letošnji maj, potem pa so se razmere zaradi epidemije koronavirusa zelo spremenile, zato smo dogodek organizirali zdaj,« je pojasnil vodja organizacijskega odbora dogodka Hari Arčon. Kot je dodal, so morali najti tudi primerno lokacijo na prostem in prizorišče urediti po protokolu, ki ga zahteva Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Upoštevajoč navodila so spremenili tudi sodniško listo, štiridnevno tekmovanje pa so organizirali tako, da je omogočil varnost vsem razstavljalcem. »Tekmovanje je bilo razdeljeno v dopoldanski in popoldanski del, tako da smo ga pripravili med 8. in 12. uro ter med 17. in 21. uro. Vsak dan se je na ocenjevanju zvrstilo med 700 in 770 psov, okrog dva tisoč razstavljalcev pa je bilo izključno iz držav, ki so na t.i. zelenem seznamu, torej na seznamu epidemiološko varnih držav,« je poudaril Arčon.

Občutno manj kot prejšnja leta je bilo zaradi varnostnih razmer tudi obiskovalcev, okrnjen je bil tudi spremljevalni program. Tako, denimo, niso izpeljali zaključka prireditve z razglasitvijo najlepšega psa razstave. In kako so avgustovsko vročino prenašali glavni protagonisti razstave? »Psi so pod šotori, imajo ventilatorje, hladilne blazine, hladilne plašče. Zanje je poskrbljeno in počutijo se v redu,« je ob našem obisku zatrdil Arčon.

Katja Željan