Psi v reševalnih in iskalnih akcijah opravijo kar 70 % dela

27. februarja, 2023

Psi igrajo ključno vlogo pri reševanju preživelih, tudi po nedavnem potresu v Turčiji. Imajo 100.000-krat močnejši voh od nas ter lahko plezajo in tečejo veliko hitreje od še tako dobrega človeškega reševalca.

Usposabljanje reševalnih psov

Usposabljanje psa reševalca se začne takoj, ko ta pride v novo družino. Dnevna rutina vključuje trening v simuliranih okoliščinah, v kombinaciji z igro in nagrajevanjem. Trening se osredotoča na vse pomembne stvari, ki se tičejo življenja poleg njegovih človeških spremljevalcev in trenerja.

To pripelje do močne vezi med psom in trenerjem, kar je ključno za to, da se bo pes izkazal v okoliščinah, ki bodo od njega zahtevale vso njegovo znanje. Pes mora ločevati med tem, da je neka tudi težka okoliščina samo trening in da je razlika med tem kako mora reagirati na usposabljanju ter na reševalni misiji.

Tudi psom pretijo nevarnosti

Psom so seveda okoliščine tudi nevarne. Psi imajo občutek za strah, varuje jih njihov preživetveni nagon, a kljub vsemu jim je treba zagotoviti čimbolj varne okoliščine. V zadnji reševalni akciji v Turčiji je odmevala smrt enega od reševalnih psov, večina pa jo je odnesla z lažjimi poškodbami, te so utrpeli tudi slovenski reševalni psi.