Aktualno

Ranljiva psička Gaja v svojem mladem življenju kar dvakrat pristala v zavetišču

Nekateri psi v svojem življenju res nimajo sreče. Psička Gaja je bila ena tistih, ki je v svojem kratkem življenju kar dvakrat pristala v zavetišču.

Zaradi nezmožnosti zagotavljanja ustreznih razmer je bila s pomočjo veterinarske inšpekcije odvzeta lastniku. Ni bila edina, ki je živela v neustreznih razmerah, bilo jih je šest. Vsi psi so bili podobni pasmi doberman. Lastnik je v dobri veri, da bo zmožen skrbeti za dva odrasla psa in njune mladičke, kmalu spoznal, da so zadeve ušle iz nadzora.

Inšpekcija jih je namestila v zavetišče. Gaja je bila kot najmanjša v leglu od nekdaj bolj ranljiva. Bivanje v zavetišču ji je predstavljalo grozen stres, kar se je po treh mesecih izkazalo za izjemno nevarno stanje. Njena telesna teža je začela hitro upadati, kakovost dlake je bila izjemno slaba, psihično stanje pa iz dneva v dan bolj nestabilno. Le s težavo se je znala umiriti in vsaj za nekaj trenutkov med sprehajanjem postati pes. Čeprav je njen videz nakazoval na živega okostnjaka.

Vsi njeni bratje so bili hitro oddani, dva odrasla psa pa sta bila vrnjena lastniku. Gaja pa je ostajala v zavetišču, kjer zanjo ni bilo nobenega pravega zanimanja. Ker je njeno zdravstveno stanje pričelo ogrožati njeno življenje smo se odločili, da jo posvoji naša prostovoljka z namenom, da ji kasneje poiščemo nov dom.

Pričel se je boj z bitko iskanja diagnoze, da bi lahko čim prej pričeli z zdravljenjem. S pomočjo več preiskav se je izkazalo, da Gaja trpi za dokaj neznano boleznijo trebušne slinavke. Po menjavi dveh dietnih briketov in izbiro ustreznega dodatka k prehrani je počasi pričela s pridobivanjem kilogramov.

Rešitev uganke glede diagnoze pa še daleč ni bila edina njena težava. Zaradi dlje časa trajajočega stresa je postala precej nesigurna, vznemirili so jo tudi majhni dražljaji iz okolja, kot je lajanje sosedovega psa, tujci, avtomobili. Ob prekomerni obremenitvi je postala nestrpna in se vrtela v krogih. Le s težavo jo je bilo mogoče umiriti.

S pomočjo pozitivne motivacije in vzdrževanja preventivnih ukrepov, da do nezaželenih dogodkov ni prihajalo, je Gaja postajala čedalje bolj umirjena in zaupljiva psička. Nekega dne sta se v vsem tem, takrat že organiziranem kaosu, njena začasna skrbnika zamislila in se odločila, da bo Gaja postala njuna psička za vedno. Tako je letošnje poletje za Gajo, ki ji je sedaj ime Aia, postalo prvo pravo poletje, polno novih doživetij in avantur. Prvič je obiskala morje in prvič v svojem življenju, zares sproščeno zaživela.

Vsi psi nimajo te sreče, da bodo kdaj občutili ,kakšno je brezskrbno pasje življenje. Vsak posameznik pa se lahko potrudi, da za njegovega psa postane brezskrbno življenje njegov vsakdan.

Katjuša Rajovec (Zavod Muri)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.