Starejši psi nimajo posebnih zahtev, potrebujejo pa svoj mir

1. novembra, 2021
Ker starejši psi večino dneva prespijo, potrebujejo svoj mir, svoj kotiček. Pomembno je, da mu to omogočimo in da ga pri počivanju nihče ne moti.

Daljših sprehodov ostareli psi ne zmorejo več, seveda pa so obvezni krajši sprehodi za opravljanje fizioloških potreb. Posebne prilagoditve stanovanja za življenje s seniorčkom niso potrebne.

»Če imamo v stanovanju oziroma v hiši stopnice, je seniorčku treba preprečiti hojo po njih, kar še posebej velja za majhne pasme. To lahko storimo s posebno pregrado, ki je namenjena temu, da prepreči psu hojo po stopnicah,« pravi Emil Senčar, dr. vet. med. iz Veterinarske bolnice Ptuj.

Priporočljivo je tudi, da drseče površine (parket, ploščice) v stanovanju prekrijemo s preprogo, da bo pes lažje vstajal, se gibal, da mu ne bo drselo. Če opazimo, da pes vedno slabše vidi, je pomembno, da z njegovih poti in prostora, kjer se zadržuje, umaknemo vse predmete in opremo, kamor bi se lahko zaletel, prav tako zapiramo predale, vrata …

Predvsem pa je treba na ostarelega psa prilagoditi skrbnikove zahteve in pričakovanja. Hitenje ne bo prineslo rezultatov.

Preberite še:

Stari psi nosijo v sebi mir