Tačke pomagačke: v Sloveniji 67 terapevtskih in 23 pripravniških parov

15. avgusta, 2020
V Slovenskem društvu za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke trenutno deluje 67 terapevtskih in 23 pripravniških parov.

Leto 2020 je zaradi novega koronavirusa posebno za delovanje vseh društev, izjema niso niti Tačke pomagačke. Po tem, ko so marca uspešno izpeljali izobraževanje za nove pripravniške pare, so se pojavile omejitve za širjenje novega koronavirusa, ki še vedno veljajo, predvsem v ustanovah, kjer vodniki in njihovi terapevtski psi redno delujejo.

Vseeno pa imajo v določene institucije, kot so varstveno-delovni centri, MKZ Rakitna, Dnevni center Žarek v Novi Gorici, to poletje odprta vrata – seveda pod vsemi pogoji, ki jih zaradi virusa določa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) -, kjer s svojimi aktivnostmi razveseljujejo otroke, odrasle in starostnike.

Ana Cukijati, vodnica terapevtske psičke Gaie iz goriške podružnice Tačk pomagačk, je to poletje predvsem v vlogi mentorice pripravniškemu paru Tamari Pušpan Prinčič in Larsu, ki spoznavata delo v različnih ustanovah z različnimi populacijam in generacijami uporabnikov. Sicer pa Ana in Gaia komaj čakata novo šolsko leto, ko bosta mladim bralcem v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini s programom Beremo s Tačkami (READ) znova pomagali pri premagovanju bralnih težav, tremo pred nastopanjem …

Katja Željan