Aktualno Šolanje in šport

Tako odgovarja MOL glede pasjega parka v Tivoliju

Foto: MOL

Nedavno smo objavili članek o tem, kakšen naj bi bil idealen pasji park in se spraševali, ali bodo snovalci naslednjega – že sedmega – pasjega parka v Ljubljani upoštevali ideje … 

Na Mestno občino Ljubljana, ki park načrtuje v Tivoliju, smo naslovili nekaj vprašanj o tem, kdo je oz. bo zasnoval pasji park v Tivoliju,  če pri zasnovi parkov upoštevate ideje pasjih lastnikov /kinologov …  Ter kako so pri paskih parkih omejeni z velikostjo in po kakšnem ključu izbirajo opremo.

Odgovor smo prejeli z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL.

Od leta 2007 so v Ljubljani postavili šest pasjih parkov

“Ob Vilharjevi ulici (v sklopu Severnega parka) smo v letu 2010 uredili pasje igrišče v velikosti 930 m2, leta 2013 v Štepanjskem naselju (ob Pesarski) v velikosti 960 m2,  leta 2016 v Kosezah ob koseških blokih na Ulici bratov Učakar v izmeri 1420 m2,  leta 2017 v Šmartinskem parku v izmeri 1500 m2, leta 2018 za garažami na Clevelandski ulici v izmeri 1000 m2 in leta 2019 na bregovih Ljubljanice med Štepanjskim naseljem in Fužinami (v okviru celovite ureditve parka Muste). Uporaba pasjih parkov je v Mestni občini Ljubljana brezplačna, saj želimo z njimi spodbuditi do vseh prijazno sobivanje psov, njihovih lastnikov ter drugih prebivalcev,” uvodoma povedo o parkih na splošno.

Dodajo, da od občanov prejemajo pobude za nove pasje parke, ki jih urejajo skladno s potrebami in prioritetami ter glede na razpoložljivost in namembnost površin: “Pri tem se usklajujemo tudi s četrtnimi skupnostmi, predstavniki stanovanjskih sosesk ter s poznavalci, lastniki in ljubitelji psov … Prvi pasji park smo uredili v Severnem parku (v okviru projekta urejanja parka) in po tem vzoru postavili tudi ostale (uredili površino, namestili ograjo, klopi in stebričke s košem za pasje iztrebke). Letos nameravamo izvesti nov pasji park v Tivoliju, in sicer na zelenici pri športnih igriščih.”

Okvirna predvidena lokacija je že izbrana, vendar ustreznost še preverjajo in usklajujejo z deležniki, je pa lokacija primerna in sprejemljiva tako s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine kot Zavoda RS za varstvo narave.

“Načrt ureditve tega parka, ki naj bi bil nekoliko drugačen od obstoječih, pripravlja LUZ, d.d. Podrobnosti bomo javnosti sporočili pred začetkom izvedbe del,” še razložijo, da zaenkrat ne bomo izvedeli še nič novega.

V Mestni občini Ljubljana sicer z družbeno odgovorno kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto« že od leta 2015 poudarjajo pomen spoštovanja našega skupnega javnega prostora. S tem namenom so že večkrat izvedli akcije deljenja vrečk za pasje iztrebke, ki se jih odloži v koše ali zabojnike za mešane komunalne odpadke. “Sprehajalci psov so vrečke z veseljem sprejeli in pogosto povedo, da pasje kakce vedno pobirajo, ne le zaradi kazni, ampak tudi zaradi videza in urejenosti okolice. V MOL pozdravljamo takšen odnos, ki izkazuje, da smo s tovrstnimi kampanjami dosegamo zastavljene cilje,” še dodajo.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.