Aktualno

Terapevtski psi: Tačke pomagačke aktivne v kar 130 ustanovah po Sloveniji

vir: Tačke pomagačke
Terapevtski psi so postali v družbi izjemno pomembni. O njihovi vlogi in pomenu smo se pogovarjali s Slavico Mrkun, predsednico Slovenskega društva za terapije s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Tačke pomagačke so po številu aktivnih terapevtskih parov (vodnik in pes) postalo največje tovrstno društvo v Sloveniji. Društvo stopa že v 15. leto aktivnega prostovoljskega delovanja.

Pes je lahko izjemen so-terapevt v procesu zdravljenja in rehabilitacije ter v močno čustveno oporo in podporo še zlasti osebam s posebnimi potrebami.

»Če je bilo mogoče ustanove še pred dobrimi desetimi leti prešteti na prste ene ali obeh rok, naj povem, da danes Tačke pomagačke opravljamo svoje poslanstvo v okoli 130 ustanovah po Sloveniji. Med ustanovami so bolnišnice, domovi za ostarele, varstveno delovni in vzgojni zavodi, srednje in osnovne šole, tudi šole s prilagojenim programom, vrtci in knjižnice. V ponos in zadovoljstvo nam je, da se je znanje na tem področju dela močno nadgradilo. Da je naše delo zares kakovostno, zgovorno priča dejstvo, da povpraševanje po nas iz leta v leto narašča, da smo v vseh ustanovah zelo dobrodošli, da s svojim delom doprinašamo dodano vrednost storitvam, ki jih nudijo svojim varovancem,« pove sogovornica in kot cilj terapij s pomočjo psa izpostavi osredotočenost predvsem na pospešeno izboljšanje človekovega fizičnega, socialnega, čustvenega in miselnega oz. kognitivnega stanja.

Pri tem sogovornica poudari, da je pes v terapevtski uri sodelavec in ne orodje za doseganje ciljev. Zelo pomembno je, da delo, ki mu je naloženo, opravlja z veseljem.

R.E.A.D.

Izjemne rezultate Tačke pomagačke dosegajo s programom R.E.A.D. – Beremo s tačkami, ki je namenjen predvsem otrokom prve triade osnovnošolskega izobraževanja. V program pedagogi vključujejo predvsem otroke, ki imajo težave pri branju, koncentraciji, umiritvi in podobno. »Ko otrok bere psu, se ob njem popolnoma sprosti, saj ga pes pozorno posluša, otroka ne kritizira, ga ne sodi, se mu ne smeji ob napakah in podobno,« pravi sogovornica. Njihovi terapevtski psi so vključeni tudi v redno delo v šole z običajnim programom (OŠ, srednje šole), v sodelovanje pri krožkih, dejavnostih in podobno; nudijo individualno pomoč učencem s posebnimi potrebami v osnovnih šolah z običajnim programom; vključeni so v redno delo v oddelke ali v individualne oblike dela v šolah s prilagojenim programom. Oblik in področij dela, kamor so vključeni terapevtski psi, je zelo veliko.

V Društvu Tačke pomagačke imajo trenutno 63 terapevtskih in 24 pripravniških parov, ki se še usposabljajo za samostojno delo. »Navkljub visokemu številu pa nas je glede na povpraševanje še premalo. Ne smemo spregledati dejstva, da je naše delo prostovoljsko in da nenehno skrbimo za dobrobit svojih psov, torej jih ne obremenjujemo čezmerno – delajo največ dvakrat izjemoma trikrat tedensko, kar pa je seveda odvisno tudi od razpoložljivega časa vodnika. Številni namreč delo opravljajo poleg službe oz. drugih obveznosti,« pravi Mrkunova. Glede primernih pasem za tovrstno delo pa poudari, da so v njihovih vrstah različne pasme psov: labradorci, zlati prinašalci, mejni ovčarji, kavalirji, bernski planšarski psi, mali in veliki pudlji, čivave, jazbečarji in številni mešanci. Pasma po njenem mnenju ni pomembna, pomembno pa je, da so psi primerno vzgojeni in socializirani, da imajo radi stik z neznanimi osebami, da so psihično in fizično stabilni, strpni in ljubeči.

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.