Tik pred festivalom pasjega mesa, kitajska vlada pse prvič imenovala za ‘sopotnike’

1. junija, 2020
Pred nekaj dnevi je kitajska vlada prvič v zgodovini pse poimenovala za ‘spremljevalce, sopotnike’ in s tem dala jasen signal širše prepovedi uživanja psov, kot sta to predhodno naredili že dve tamkajšnji mesti.

Kitajska vlada je to storila le nekaj tednov pred vsakoletnim festivalom v mestu Yulin, ki je namenjen prav pasjemu mesu. Na tem festivalu je mučenih, umorjenih in postreženih na tisoče psov. Po poročanju nevladnih organizacij je mnogo teh psov ukradenih z ulice ali domov.

Raziskava, ki so jo naredili leta 2016 je pokazala, da 64 % Kitajcev želi, da se festival v Yulinu dokončno preneha dogajati, 69,5 % pa naj še nikoli ne bi poskusila pasjega mesa.

Dr. Peter Li, predstavnik kitajske policije je dejal, da ‘krvavi spektakel’ v Yulinu ne odraža prehranjevalnih navad večine Kitajcev: ”Sedaj, ko je vlada pse tudi uradno poimenovala za ‘sopotnike’ upamo, da bo država naredila močnejše korake v smeri zaščite psov in mačk pred trgovci z mesom.”

Vladni govorec je dejal, da večina ljudi, ki je sodelovala v javnih razpravah o tej problematiki, nasprotuje temu, da so psi predmet komercialne vzreje, prodaje in uživanja. Dodal je, da so psi že dolgo spremljevalci, sopotniki človeka. ”Časi se spreminjajo in z njim tudi nekatere tradicionalne navade, povezane s psi,” je dejal vladni govorec.