Ugriz kače

25. junija, 2020
Ugrizi kač so pri nas na srečo zelo redki. Pri nas domujeta dve strupeni kači, modras in gad.

Obe kači imata v ustih zobe strupnike in v njih različno količino strupa. Kot velja za vsak strup, je tudi pri kačjem pomembna količina vbrizganega strupa v telo. Tako je kačji strup zelo nevaren predvsem za manjše pse, saj je pri njih količina izločenega strupa glede na telesno maso dokaj velika.

Kako vemo, da je našega psa ugriznila kača? Diagnoza je najlažja, če je lastnik kačo videl, slišal, da je pes zacvilil ali pa celo videl ugriz. Mesto ugriza zelo hitro oteče, je zelo boleče, kužek postane izrazito nemiren in prestrašen. Na mestu ugriza oziroma otekline so vidni sledovi zob strupnikov, majhne luknjice, ki jih je lahko več. Iz njih se izceja rdečkasta tekočina, sokrvica, zaradi močne lokalne hemolize. Ker kužka rana in oteklina močno boli, si jo sprva liže, pogosto presunljivo cvili in kaže znake vedno večje zmedenosti, prestrašenosti, motenj v gibanju, težkega in pospešenega dihanja, bruhanja, lahko tudi driske. Stanje se zelo hitro slabša in kužek obleži z očitnimi znaki omejene zavesti, krčev in na koncu umre.

Psa, ki ga je ugriznila kača, moramo čim prej pripeljati k veterinarju. Če je bil ugriz v eno od tačk, je priporočljivo nad mestom ugriza nemudoma tačko močno prevezati s povojem, elastičnim trakom, gumo ali čim podobnim. S tem tako imenovanim Esmarchovim ali kompresijskim povojem vsaj nekoliko preprečimo sistemsko delovanje strupa, seveda če smo to storili takoj po ugrizu. Če ne vemo, kdaj je bil ugriz, je prevezovanje tačke nesmiselno. Strokovna pomoč veterinarja je usmerjena v preprečevanje šoka, ki nastopi zaradi ugriza in je lahko smrten. Z zdravili je treba preprečevati nekrozo na mestu ugriza in idealno je, če lahko nevtraliziramo vsrkani strup s specifičnim serumom. Pred leti so veterinarji imeli serum na zalogi, zdaj pa ga je zelo težko dobiti.

V primeru hujših sistemskih težav je treba psa hospitalizirati, priklopljen mora biti na infuzijo in potrebna je intenzivna nega z monitoringom. S pravočasno ustrezno terapijo se stanje pri kužku hitro popravlja, stabilizira in kužek lahko že naslednji dan zapusti bolnišnico. Dalj časa traja terapija nekrotičnega mesta, kjer je bil ugriz, kar rešujemo z uživanjem antibiotikov ali celo s kasnejšo kirurško obdelavo rane.

Emil Senčar, dr. vet. med