Aktualno

Utrujen pes je srečen pes – to zares drži?

»Utrujen pes je srečen pes,« bi lahko rekli. Vendar pa se je treba zavedati, da utrujeno telo ne pomeni tudi umirjenega uma.

Zelo pomembno je, da v pasji vsakdan vpeljemo ne le fizične aktivnosti, ampak tudi dobro mentalno zaposlitev.

Mentalna zaposlitev je za psa zelo pomembna še posebej za zdravje in razvoj možganov. Pri psu spodbuja radovednost, krepi njegovo samozavest in sposobnost spopadanja z različnimi izzivi v življenju. Pomanjkanje mentalne stimulacije vodi v stres in z njim povezane težave. Dobra mentalna stimulacija mora zajemati stimulacijo vseh čutil – vida, sluha, tipa in okusa.

Mentalna stimulacija je tista, ki naredi življenje zabavno in zanimivo. Mentalno stimulacijo lahko psu omogočimo na različne načine. Enkrat do dvakrat na teden psa odpeljite na nov kraj, kjer bo lahko raziskoval in prevohal okolico. Omogočite mu hojo po različnih podlagah. Na sprehodu se večkrat ustavite in mu s tem omogočite opazovanje okolice. Omogočite mu, da prevoha in razišče neznane predmete in vas opazuje pri hišnih opravilih. Ne pozabite – radoveden pes je zdrav pes!

Nina Jerot, CoolDog – vadbena klinika za pse – še več izjemno uporabnih nasvetov strokovnjakinje si preberite v aktualni številki revije Moj pes

error: Kopiranje teksta ni mogoče.