V Angliji trenirajo 6 psov, ki bodo na letališču odkrivali novi koronavirus

30. aprila, 2020
Raziskovalci v Veliki Britaniji se trudijo izšolati pse, ki bodo lahko zavohali novi koronavirus in na način pripomogli k širjenju bolezni.

Na londonski School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) so marca podali izjavo, da njihova ekipa intenzivno trenira pse, ki naj bi bili pripravljeni na delo v šestih tednih. Gre za neinvazivne metode, ki bi odkrivale novi koronavirus – s pomočjo pasjega smrčka. Po njihovih pričakovanjih bodo psi lahko ‘pregledali’ kar 250 oseb na uro.

Gre za pse, ki so bili predhodno že šolani za odkrivanje raka, malarije, Parkinsonove bolezni in bakterijskih infekcij.

”Naše dosedanje delo je pokazalo, da psi lahko detektirajo malarijo z izjemno visoko uspešnostjo,” je dejal profesor James Logan iz omenjene šole. Enakih rezultatov se nadejajo tudi s COVID-19.

”Gre za zgodnje napovedi. Ne vemo, ali ima COVID-19 kakšen poseben vonj, toda vemo, da ostale respiratorne bolezni spremenijo človeški telesni vonj. Če bomo uspešni, bo to lahko revolucionarno izboljšalo naš odziv na bolezen,” je še dejal Logan. Kot je povedal za Daily Mirror, je 6 psov že v intenzivnem poteku šolanja.

Ko bo šolanje končano, bodo psi najverjetneje aktivni na letališčih, kjer bodo pregledovali potnike, ki vstopajo v državo. To bo izjemno pomembno orodje pri obvladovanju širjenja bolezni.